Povijesni proces

Prvi ruski vojnik kojem se u Kijevu sudi za ratni zločin priznao krivnju: ‘Ne mogu mu to oprostiti…’

Portal Novilist.hr

Reuters

Reuters

Priznao je da je iz kalašnjikova ustrijelio u glavu 62-godišnjeg nenaoružanog civila koji se vozio na biciklu21-godišnji ruski vojnik Vadim Shishimarin priznao je krivnju za ubojstvo nenaoružanog civila, na prvom suđenju za ratne zločine u Ukrajini od početka rata.


On je priznao da je pucao u 62-godišnjeg muškarca, nekoliko dana nakon početka invazije. Sad mu prijeti da provede ostatak života u zatvoru.


U malenu sudnicu u Kijevu doveden je s lisicama na rukama, a udovica ubijenog civila sjedila je samo par metara pokraj njega. Sklopljenih ruku slušala je govor tužitelja, koji je opisivao kako je njen suprug Oleksandr Shelipov ustrijeljen u glavu.
“Prihvaćaš li svoju krivnju?” upitao je sudac. “Da”, odgovorio je Shishimarin, piše BBC.


Tužitelji kažu da je Shishimarin zapovijedao jedinicom u tenkovskoj diviziji kada je njegov konvoj bio napadnut. On i još četvorica vojnika ukrali su automobil, a dok su putovali u blizini Chupahivke, naišli su na 62-godišnjaka na biciklu, rekli su. Prema riječima tužitelja, Shishimarin je dobio naređenje da ubije civila i to je učinio kalašnjikovom.


“Jako mi ga je žao, ali takav zločin… Ne mogu mu to oprostiti”, izjavila je poslije ročišta udovica.


Ukrajina tvrdi da dosad ima dokaze o preko 10 tisuća ruskih ratnih zločina od početka invazije.


“Ovim suđenjem šaljemo jasan signal da nitko tko je počinio zločin ili ga naredio, neće izbjeći odgovornost”, rekla je glavna ukrajinska tužiteljica Irina Venediktova.


Moskva je dosad nijekala da su njene trupe gađale civile, ali istražitelji prikupljaju dokaze o mogućim ratnim zločinima kako bi ih iznijeli pred Međunarodni kazneni sud (ICC) u Haagu.