Istraga

Prva osoba bliska Trumpu pristala svjedočiti o napadu na Kapitol, hoće li pokopati bivšeg šefa?

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Predao je povjerenstvu dokumente i uskoro će doći dati iskazŠef kabineta Donalda Trumpa u vrijeme napada na Kapitol surađivat će u istrazi o tom napadu, objavilo je u utorak parlamentarno povjerenstvo nazvano “6. siječnja” i on je prva Trumpu bliska osoba koja je pristala svjedočiti.


Mark Meadows je već dostavio niz dokumenata tom povjerenstvu zaduženom za rasvjetljavanje postupaka bivšeg predsjednika i njegovih savjetnika u sklopu odvijanja napada na Kongres, objavio je predsjedavajući povjerenstva, demokratski zastupnik Bennie Thompson.

Posljednji šef kabineta Donalda Trumpa ranije je odbio svjedočiti tom povjerenstvu i prijetila mu je optužba. Steve Bannon, bivši saveznik republikanskog milijardera, već je optužen iz istog razloga i prijeti mu zatvor.


Mark Meadows komunicira s povjerenstvom preko svog odvjetnika, rekao je Bennie Thompson.


“Predao je povjerenstvu dokumente i uskoro će doći dati iskaz”, precizirao je u priopćenju.


Šestog siječnja, tisuće pobornika Donalda Trumpa nahrupilo je u Kongres u koji su nasilno ušli kako bi spriječili zastupnike da potvrde pobjedu Joea Bidena na predsjedničkim izborima.


Parlamentarno povjerenstvo koje istražuje taj napad je već ispitalo više od stotinu ljudi i poslalo brojne sudske pozive osobama bliskim Donaldu Trumpu.


Bivši predsjednik je često ogorčen na rad povjerenstva i ponavlja neutemeljene optužbe o prijevari na predsjedničkim izborima u studenom 2020.