Nezadovoljstvo u Austriji

Prosvjed protivnika epidemioloških mjera u Beču: Desetak tisuća ljudi tražilo ostavku Vlade. Medijima, poručili su, ne vjeruju

Hina

foto: REUTERS/Lisi Niesner

foto: REUTERS/Lisi Niesner

„Podaci o mrtvima su gluposti. Ne želim završiti kao u Kini gdje se ništa ne smije”, rekla je Gabi, stojeći pored natpisa „Vi ste bolest, mi smo lijek”.BEČ  – Gotovo 10.000 ljudi, po procjenama policije, okupilo se u subotu poslijepodne u Beču na prosvjedu protiv epidemioloških mjera uvedenih zbog pandemije koronavirusa od ožujka, tražeći ostavku vlade i optužujući medije da lažu.


Austrijska vlada uvela je potkraj prosinca treću karantenu ne bi li usporila pandemiju.


Zatvorene su sve trgovine koje nisu nužne, kulturna mjesta, sportske dvorane, škole i fakulteti.
„Podaci o mrtvima su gluposti. Ne želim završiti kao u Kini gdje se ništa ne smije”, rekla je Gabi, stojeći pored natpisa „Vi ste bolest, mi smo lijek”.


„Odrasli smo! Već godinu dana stalno izlazim i nisam se zarazila koronavirusom. Ne dolazi u obzir da se cijepim”, dodala je.


Mašući austrijskim zastavama, većina sudionika nije nosila maske i nisu poštivali distancu.


Na skupu je sudjelovao i bivši zamjenik kancelara s krajnje desnice, Heinz-Christian Strache, također bez maske.


Održan je i skup pristaša mjera ograničenja koji su organizirali aktivisti krajnje ljevice i na kojem se okupilo oko 500 ljudi.


Austrija ima 8,9 milijuna stanovnika, a u subotu je imala ukupno 7053 umrlih od covida-19.


Stručna skupina preporučila je austrijskom kancelaru Sebastianu Kurzu da ne ukida ograničenja 25. siječnja kako je planirano jer se broj zaraženih ne smanjuje a nova britanska varijanta virusa sve se brže širi.


Znanstvenici su savjetovali da rad od kuće bude obvezan i da se produlji karantena.


Vlada će u nedjelju objaviti nove mjere.