Izbori

Proruske i prozapadne stranke gotovo izjednačene na izborima u Moldaviji

Hina

Reuters

ReutersOporbene proruske i vladajuće prozapadne stranke gotovo su izjednačene u Moldaviji nakon nedjeljnjih izbora, prema prvotnim rezultatima koje je objavilo izborno povjerenstvo nakon što je prebrojano više od trećinu glasova.


I predsjednik proruske stranke socijalista Igor Dodon i vladajuća Demokratska stranka Moldavije osvojili su oko 30 posto glasova, s laganom prednošću socijalista.Rezultati se vide kao Dodonov uspjeh, koji je najpopularniji političar u zemlji. Nasuprot tome oni su bili udarac čelniku Demokratske stranke Vladimiru Plahotniucu, najbogatijem čovjeku kojega je Moskva optužila za kriminalne aktivnosti.Prozapadna koalicija koju vode demokrati vodila je jednodomni parlament protekle četiri godine.

Suparničke političke stranke u Moldaviji, jednoj od najsiromašnijih zemalja u Europi, odmjeravale su snage u borbi između integracije s Europskom unijom i saveza s bivšim sovjetskim vlastodršcem Moskvom.


Korupcija se smatra jednim od najvećih problema i mnogi državljani rade u inozemstvu u EU ili Rusiji kako bi počeli bolji život.
Oko 3,27 milijuna glasača ima pravo glasa, no izlazak je bio manje od 50 posto, prema podacima izbornog povjerenstva.