Napeto u Londonu

Propada glasovanje o brexitu? Amandman konzervativnog zastupnika blokira Johnsona

Hina

Oliver Letwin / REUTERS

Oliver Letwin / REUTERS

Britanska je vlada fokusirana na sprječavanje usvajanja Letwinova amandmana, kojim bi se odgodilo glasanje o Johnsonovom sporazumu prije usvajanja zakonskog okvira za glasanje o sporazumu.Britanski premijer Boris Johnson pozvao je u subotu tijekom rasprave u parlamentu bivšeg konzervativnog zastupnika Olivera Letwina da povuče amandman koji je uložio, a kojim bi se odgodilo današnje glasovanje o brexitu.


»Taj amandman je prepreka današnjoj odluci«, kazao je Johnson.


Johnson je u raspravi rekao da bi »otimanje prilike« da se danas glasa o sporazumu bila »ogromna šteta« te je pozvao Letwina da povuče amandman.
Britanska je vlada fokusirana na sprječavanje usvajanja Letwinova amandmana, kojim bi se odgodilo glasanje o Johnsonovom sporazumu prije usvajanja zakonskog okvira za glasanje o sporazumu.


«Želimo da parlamentarci imaju mogućnost glasanja o sporazumu«, kazao je politički glasnogovornik Borisa Johnsona i dodao da je glas za Letwinov amandman, glas za odgodu brexita.


Bivši konzervativni zastupnik Oliver Letwin, koji je podržao sporazum Therese May, tvrdi da podržava Johnsonov sporazum, ali je amandman osiguranje da Boris Johnson neće moći sprovesti brexit bez sporazuma, ako se stvari promjene do 31. listopada.


Britanski premijer je poručio zastupnicima da neće biti odgode brexita te da postoji jedino izbor između njegova sporazuma i brexita bez sporazuma.


Johnson je kazao da neće produžiti tranzicijsko razdoblje poslije prosinca 2020.


Za vrijeme tranzicijskog razdoblja, Velika Britanija neće biti članica EU-a, ali će i dalje europska regulativa biti na snazi u Velikoj Britaniji.


Glasanja o amandmanima započet će nakon 14 i 30 te će se u slučaju odbijanja Letwinova amandmana glasati o Johnsonovu sporazumu o brexitu.


Sjevernoirski unionisti koji su najavili da će glasati protiv Johnsonova sporazuma, rekli su da ne znaju hoće li poduprijeti Letwinov amandman.


Glasnogovornik Borisa Johnsona kazao je u subotu kako su prijevremeni izbori alternativa neprihvaćanju sporazuma.