Držali se za ruke

Prodemokratski prosvjednici u Hong Kongu načinili živi lanac 30 godina nakon “baltičkog puta”

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersHONG KONG Tisuće prosvjednika načinili su živi lanac koji je u petak vijugao kroz Hong Kong, na dan obljetnice glasovitog “baltičkog puta”, lanca koji su baltičke zemlje formirale prije trideset godina u okviru mirnog prosvjeda protiv sovjetske okupacije.


Tisuće prosvjednika u Hong Kongu držali su se za ruke i svijetlili mobitelima u trgovačkim četvrtima glasovitog hongkonškog zaljeva, formirajući živi lanac u znak protivljenja propekinškoj vladi.


Tri baltičke zemlje, danas članice Europske unije – Estonija, Latvija i Litva – slave u petak 23. kolovoza tridesetu obljetnicu jednog od najvećih protusovjetskih prosvjeda s više od milijun sudionika koji su načinili živi lanac dug više od 600 km.
Taj dan – 23. kolovoza – odabrali su kako bi podsjetili svijet na okupaciju baltičkih zemalja temeljem pakta Molotov-Ribbentrop kada je sovjetima dopušteno da s vojskom uđu i okupiraju te tri baltičke zemlje.


Živi lanac u Hong Kongu je najnoviji događaj u okviru prodemokratskog prosvjednog pokreta koji ne jenja ni nakon gotovo tri mjeseca tijekom kojih je Hong Kong zapao u neviđenu političku krizu.


Prosvjedni pokret koji je nastao u lipnju zbog protivljenja nacrtu zakona o izručenju Kini, proširio je svoje zahtjeve.


“Ovime pokazujemo svijetu da Hongkonžani nisu bilo tko”, rekla je Cat Law, službenica u šezdesetima, “i mi možemo ponoviti ono što je učinjeno prije trideset godina”, dodala je.


Prosvjednici, među kojima je bilo mladih i starijih, izvikivali su “Oslobodite Hong Kong”.


Zamisao o “hongkonškom putu” iznijeli su prosvjednici aktivni na društvenim mrežama koji već nekoliko dana primjenjuju nenasilnu taktiku kako bi se čuo njihov glas.