Osramoćeni vojvoda

Princ Andrew ostao bez svih titula zbog suđenja za spolno zlostavljanje maloljetnice

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

S kraljičinim odobrenjem i pristankom, vojne titule i kraljevska pokroviteljstva nad organizacijama vojvode od Yorka vraćeni su kraljiciBritanski princ Andrew odrekao se svojih vojnih titula i pokroviteljstava nad organizacijama, objavila je u četvrtak Buckinghamska palača.


Princ je to učinio dan nakon što je američki sudac odbio odbaciti građansku tužbu protiv njega zbog spolnog zlostavljanja 17-godišnjakinje.


“S kraljičinim odobrenjem i pristankom, vojne titule i kraljevska pokroviteljstva nad organizacijama vojvode od Yorka vraćeni su kraljici”, priopćila je palača.
“Vojvoda od Yorka i dalje neće izvršavati javne dužnosti i branit će se u tom slučaju kao privatni građanin”.


Izvor iz palače rekao je da princ više neće službeno koristiti titulu Njegovo Kraljevsko Veličanstvo, a njegove druge uloge bit će podijeljene među drugim članovima kraljevske obitelji i neće mu biti vraćene.


Američki sudac odbio je u srijedu zahtjev princa Andrewa da odbaci tužbu Virginije Giuffre koja ga optužuje da ju je spolno zlostavljao kada je imala 17 godina te da ju je prodavao pokojni financijaš Jeffrey Epstein.


Američki okružni sudac Manhattana Lewis Kaplan rekao je da je prerano za razmatranje prinčevih zahtjeva da se dovedu u pitanje njezine optužbe, premda će on to moći učiniti na suđenju.


Kaplan je također rekao da je prerano da bi se odlučilo jesu li Giuffre i Epstein namjeravali pustiti ljude kao što je princ Andrew po svojem dogovoru o nagodbi iz 2009. godine. Takve nagodbe mogu ograničiti tužitelje da traže nova suđenja, čak i protiv trećih strana.


Princ Andrew niječe da je prisilio Giuffre na seks prije više od dva desetljeća u londonskom domu bivše Epsteinove suradnice Ghislaine Maxwell, te da ju je zlostavljao na druga dva Epsteinova imanja.