Tužna obljetnica

VIDEO Prije godinu dana svijet je šokirala masovna eksplozija u Bejrutu. Ni danas se ne zna tko je kriv

Hina

REUTERS

REUTERS

Godinu dana od katastrofalne eksplozije nije razjašnjeno tko je dopremio i nepropisno spremio veliku količinu amonijevog nitrata u skladište bejrutske luke. Libanon u srijedu obilježava prvu godišnjicu masovne eksplozije u bejrutskoj luci, a obitelji žrtava nastavljaju tražiti pravdu i pozivati na odgovornost.


Libanon je proglasio nacionalni dan žalosti u sjećanje na prvu godišnjicu katastrofe u kojoj je poginulo više od 190 ljudi, ranjeno oko 6000, a raseljeno još 300.000.


Trgovine, banke i poduzeća u srijedu neće raditi, a vladine zgrade spustit će svoje zastave na pola koplja.
Obitelji žrtava planiraju marširati do luke, a ondje bi misa trebala započeti točno u vrijeme prošlogodišnje eksplozije, u 18:07 sati po lokalnom vremenu.


Obitelji su u ponedjeljak zaprijetile jačanjem prosvjeda jer sporo napreduje istraga uzroka eksplozije. Također pozivaju parlament da ukine imunitet zastupnicima i libanonskim sigurnosnim dužnosnicima koje optužuju za nemar.Godinu dana od katastrofalne eksplozije nije razjašnjeno tko je dopremio i nepropisno spremio veliku količinu amonijevog nitrata u skladište bejrutske luke.


“…Istina će izaći na vidjelo i svaki krivac će dobiti svoju kaznu”, rekao je libanonski predsjednik Michel Aoun u televizijskom obraćanju kasno u utorak.


Copyright: European Space Imaging/Handout via REUTERS Foto Reuters

Thibault Camus/Pool via REUTERS/File Photo


Human Rights Watch (HRW) istaknuo je u izvješću u utorak da domaća istraga eksplozije nije zadovoljila međunarodne standarde.


HRW je pozvao Vijeće za ljudska prava UN-a da usvoji rezoluciju o osnivanju međunarodne i neovisne istražne misije masovne eksplozije u Bejrutu.


U međuvremenu se oglasio njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas.


“Godinu dana od eksplozije u luci Bejrut, raspon razaranja i dalje je poražavajući, a pozadina ove katastrofe ostaje nejasna”, priopćio je Maas.


Maas je upozorio da “još uvijek nema napretka ni u formiranju vlade ni provođenju hitno potrebnih reformi”.


Europska unija ponovno je pozvala libanonske vlasti da dostave rezultate tekuće istrage o uzrocima eksplozije.


“EU potiče libanonske političke vođe da iskoriste ovu priliku da vrate povjerenje libanonskog naroda, stave svoje razlike po strani i brzo formiraju vladu sa snažnim mandatom kako bi odgovorili na trenutačnu ekonomsku, financijsku i socijalnu krizu”, priopćio je šef diplomacije EU-a Josep Borell.