Stefan Visotschnig za Novi list

Pričali smo s gradonačelnikom Bleiburga: ‘Nije nam drago da kod nas dolaze neonacisti iz pola Europe’

Aleksandra Kućel Ilić

Foto M. Aničić / arhiva NL

Foto M. Aničić / arhiva NL

Bleiburg ne želi uz sebe vezivati negativne konotacije, pa sve ovo što se događa zapravo postaje problem na višem, regionalnom nivou. Kako bi se on riješio, objavili smo nedavno rezoluciju kojom tražimo od nadležnih državnih institucija koje imaju vlast u rukama da nam pomognu regulirati stvari putem zakonskih okvira, rekao je Visotschnig za Novi listLijepa priča koja traje zadnjih 13 godina, povezuje dva gradića – Bleiburg i Lovran, Austriju i Hrvatsku. Miljama daleko od asocijacija koje izaziva ovo mjesto u Koruškoj s približno 4.000 stanovnika, što je isti broj duša kao i u »gradiću malom«, prijateljstvo se rodilo prije dva desetljeća, a zatim je 2006. i formalizirano potpisivanjem povelje o bratimljenju.


Današnji Novi list donosi razgovor s dugogodišnjim gradonačelnikom Stefanom Visotschnigom. Susretljivi gospodin Visotschnig, zaljubljen u kraj iz kojega dolazi, predstavio nam je sebe, ali i Bleiburg »iz drugog ugla«…


No nije, naravno, mogao izbjeći ni pitanja o kontroverznoj komemoraciji. 
Mi protiv održavanja takvog okupljanja u spomen na stradale nemamo apsolutno ništa, baš kao niti protiv održavanja mise, te je Grad Bleiburg pripomogao tome da se na toj poljani umjesto križa koji je nekad stajao, podigne pravi spomenik. Međutim, ono što primjećujemo u posljednje vrijeme je to da se ovom obilježavanju sve više priključuju neonacisti iz pola Europe, pa je tako prošle godine bilo 9 prijava i 7 presuda, a stižu i različite grupe prosvjednika koje se sve više šire prema samom gradu Bleiburgu. Nije nam drago da naš grad i Austrija kao država općenito imaju takav imidž koji ne zaslužuju. Bleiburg ne želi uz sebe vezivati negativne konotacije, pa sve ovo što se događa zapravo postaje problem na višem, regionalnom nivou. Kako bi se on riješio, objavili smo nedavno rezoluciju kojom tražimo od nadležnih državnih institucija koje imaju vlast u rukama da nam pomognu regulirati stvari putem zakonskih okvira, rekao je Visotschnig za Novi list.


*** Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Novog lista…