Dan sjećanja na holokaust

Godišnje okupljanje preživjelih u holokaustu: Preživjeli u holokaustu virtualno se pridružili “Maršu živih” u Auschwitzu

Hina

foto: REUTERS/Kacper Pempel

foto: REUTERS/Kacper Pempel

Freund i njezin sin, koji žive u Izraelu, ostavili su virtualne poruke u tračnicama vlaka koje vode prema ulazu u nacistički logor. To je, uz pomoć kompjutorske simulacije ceremonije u Auschwitzu, učinio i izraelski predsjednik Reuven Rivlin.VARŠAVA – “Marš živih”, godišnje okupljanje preživjelih u holokaustu i njihovih obitelji u bivšem nacističkom logoru smrti Auschwitzu, održano je u četvrtak u virtualnom obliku, drugu godinu za redom zbog pandemije covida-19.


Od šest milijuna Židova ubijenih od strane nacističke Njemačke i njihovih pristaša diljem Europe, više od tri milijuna je likvidirano u logorima u Poljskoj.


Sudionici “Marša živih”, u povodu Dana sjećanja na holokaust, simboličkim trokilometarskim maršom od Auschwitza do koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, izražavaju poštovanje i nastoje održati sjećanje na žrtve masovnog nasističkog pokolja Židova u Drugom svjetskom ratu.
Drugu godinu za redom to je nemoguće učiniti u živo zbog mjera ograničenja kretanja uslijed pandemije koronavirusa, no organizatori su i ovaj puta odlučili taj događaj obilježiti putem interneta.


“Nemamo drugog izbora”, rekla je 84-godišnja Tzipora Freund koja je uspjela preživjeti pogrom.


Freund i njezin sin, koji žive u Izraelu, ostavili su virtualne poruke u tračnicama vlaka koje vode prema ulazu u nacistički logor. To je, uz pomoć kompjutorske simulacije ceremonije u Auschwitzu, učinio i izraelski predsjednik Reuven Rivlin.


U tom je logoru, u plinskim komorama ili od gladi, hladnoće i bolesti, živote izgubilo više od 1,1 milijun ljudi, većinom Židova. Logor su podigli njemački nacisti u okupiranoj Poljskoj.


“Moramo znati da su holokaust, antisemitizam te mržnja i rasizam pojave koje se dešavaju. To nije nešto što je samo dio povijesti”, kazao je 70-godišnji Baruch Adler, suosnivač i potpredsjednik edukacijskog programa “Marš živih”.


“Stoga je moja poruka: morate znati da se morate boriti. To sjećanje je borba”, istaknuo je Adler.


U koncentracijskom logoru Auschwitz služilo je oko 7000 pripadnika SS-a. Njemački pravosudni sustav je do danas pozvao na odgovornost njih 50-ak.