Nema prognoza

Prerano je govoriti o kraju epidemije koronavirusa, u WHO-u zabrinuti: ‘Može krenuti u bilo kojem smjeru’

Hina

Reuters

Reuters

Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da se broj novih slučajeva u Kini stabilizirao tijekom posljednjeg tjedna, ali da se to »treba tumačiti iznimno oprezno«Još je puno prerano predvidjeti kraj epidemije koju je izazvao novi koronavirus koji se pojavio u Kini, upozorila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


»Mislim da je danas puno prerano govoriti o početku, tijeku i kraju te epidemije«, rekao je Michael Ryan, šef odjela za hitne situacije u toj organizaciji.


Predsjednik Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da se broj novih slučajeva u Kini stabilizirao tijekom posljednjeg tjedna, ali da se to »treba tumačiti iznimno oprezno«.
»Ta epidemija može krenuti u bilo kojem smjeru«, dodao je Tedros.


WHO je u utorak i srijedu u svom sjedištu u Ženevi organizirao konferenciju više stotina stručnjaka epidemiologa iz cijelog svijeta kako bi razmotrili načine borbe protiv nove epidemije.


Kineski predsjednik Xi Jinping je u srijedu istaknuo »pozitivan razvoj« jer se broj novih slučajeva zaraze smanjio tijekom posljednja tri dana, iako je broj umrlih veći od 1100.


Predsjednik je ipak istaknuo kako oprez u ovom »velikom ratu« ne bi smio popustiti.