Epidemija koronavirusa

PREPORUKE TALIJANSKE VLADE Držite distancu od jednog metra, a starije osobe neka ostanu kući, razmatra se zatvaranje svih škola

Hina

Reuters

Reuters

Vladin znanstveni odbor predlaže čak da se sportska događanja u narednih 30 dana održavaju iza zatvroenih vrata, te da se otkažu sve manifestacije na kojima nije moguće držati odgovarajuću distancu među ljudima. Također je preporučljivo izbjegavati sve vrste ugostiteljskih objekataRIM Mnogo je načina da se na talijanskom jeziku nekoga pozdravi. No mnogi Talijani bi se složili da se to ne može propisno učiniti bez poljupca i zagrljaja.


Zahvaljujući koronavirusu, Talijani će morati naučiti kako činiti upravo to, s obzirom na nove vladine preporuke protiv širenja novog tipa koronavirusa, piše Hina.


Očekuje se da će premijer Giuseppe Conte u srijedu izdati zdravstveni dekret – u kojemu će, među ostalim, biti riječi o osobnom kontaktu – nakon što su znanstvenici objavili preporuke te izrazili svoju zabrinutost, izjavila je novinska agencija ANSA.
Sudeći prema izvještajima, Talijane će se uputiti da se ne rukuju, a oni koji imaju iznad 75 godina, da borave u kućama koliko god je to moguće.


Ove preporuke značajno će utjecati na dnevni život zemlje u kojoj ljubljenje spada u najčešće pozdrave među prijateljima, uključujući i muškarce.


Italija se bori protiv najveće zaraze virusom u Europi, s više od 2500 zaraženih, što je brojka od utorka navečer, uključujući i 79 smrtnih slučajeva. Izliječeno je 160 osoba. 


Stručnjaci razmatraju proširenje mjera ograničenog kretanja koje su trenutno na snazi u 11 općina u sjevernim regijama Lombardiji i Venetu, i na druge općine koje su pogođene virusom.


Vlasti su rekle da će ovaj tjedan biti presudan po tome hoće li mjere zaštite predstavljene 23. veljače funkcionirati ili će biti potrebne snažnije mjere.


“Ovaj tjedan bit će definitivno važan”, rekao je u utorak šef Agencije za civilnu zaštitu, Angelo Borelli.


“Spremni smo ocijeniti svoje djelovanje s obzirom na scenarije s kojima ćemo se suočavati, ciljajući na više strogosti, ili, nadamo se, manje”, dodao je.


Premijer Giuseppe Conte rekao je danas da je spreman narediti zatvaranje svih škola u Italiji ukoliko to preporuči znanstveni odbor. 


Sada pravila vrijede za svih a ne samo za građane u talijanskim regijama pogođenim koronavirusom. Nema bliskih kontakata među ljudima, nema srdačnih pozdrava, treba izbjegavati javna okupljanja, prenapučena mjesta, a stariji ljudi trebaju se držati svoga doma.  To su preporuke talijanske vlade, piše La Repubblica. 


Svakom građaninu talijanska vlada preporuča da se drži na metar udaljenosti od drugih ljudi, kako bi se zaštitio od kapljica putem kojih se prenosi koronavirus. 


Veći dio javnih okupljanja i planiranih manifestacija u Italiji je otkazan ili odgođen. Vladin znanstveni odbor predlaže čak da se sportska događanja u narednih 30 dana održavaju iza zatvorenih vrata, te da se otkažu sve manifestacije na kojima nije moguće držati odgovarajuću distancu među ljudima. Također je preporučljivo izbjegavati sve vrste ugostiteljskih objekata, piše La Repubblica. 


U Lombardiji su izričito zatražili od osoba starijih od 65 godina da ostanu kući, a preporuka je za sve ljude starije od 75 i za one starije od 65 koji imaju zdravstvenih problema da izlaze što rjeđe. 


Poziv da ostanu kući upućen je i osobama koje imaju običnu gripu, povišenu temperaturu, iako nisu bile u crvenoj ili žutoj zoni i iako nisu bile u kontaktu s mogućim pozitivnim osobama na koronavirus. 


Oni koji kišu i kašlju trebaju koristiti papirnatu maramicu i baciti je odmah u zatvorenu kantu za smeće.