U 71. godini

Preminuo novinar i diplomat Miroslav Lazanski, 90-ih je huškao Kadijevića da napadne Hrvatsku

Hina

Miroslav Lazanski (u sredini) / Foto: Robert Anic/PIXSELL

Miroslav Lazanski (u sredini) / Foto: Robert Anic/PIXSELL

Lazanski je rođen 18. rujna 1950. u Karlovcu, gdje je završio osnovnu školu, a u Zagrebu je diplomirao na Pravnom fakultetu.Veleposlanik Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski, novinar, publicist, vojni i vojnopolitički komentator iznenada je preminuo u 71. godini, potvrđeno je u srijedu u srbijanskom Ministarstvu vanjskih poslova.


Lazanski je rođen 18. rujna 1950. u Karlovcu, gdje je završio osnovnu školu, a u Zagrebu je diplomirao na Pravnom fakultetu.


Pisao za zagrebačke listove Polet, Vjesnik, Danas i Start, a uoči Domovinskog rata otišao je u Beograd i pisao za Politiku. Zagovarao je tada vojni puč i huškao tadašnjeg zapovjednika JNA Veljka Kadijevića da napadne Hrvatsku.
Surađivao je i u listovima Politika ekspres, NIN, Večernje novosti, nastavio pisati za zagrebački Start, te radio kao suradnik listova Katimerini, Diamond weekly i Securitarian.


Objavio je sedam knjiga i autor je desetak televizijskih serijala.


Izvještavao je iz ratova u Afganistanu, Libanonu, Čečeniji, Zairu, iz iračko-iranskog sukoba, tijekom operacije Pustinjska oluja i ratnih sukoba u BiH, Sloveniji i na Kosovu.


Izabran je za zastupnika u Skupštini Srbije 2016. godine kao nestranački kandidat na izbornoj listi Srpske napredne stranke koju predvodi Aleksandar Vučić.


Za veleposlanika Srbije u Moskvi imenovan je u srpnju 2019. godine.