Slijede izbori

Premijer izabran glasovima AfD-a podnio ostavku nakon osude njemačke javnosti: ‘Ovo je bilo neizbježno’

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersBERLIN Novoizabrani premijer savezne pokrajine Tirinška Thomas Kemmerich (Liberalno-demokratska stranka Njemačke, FDP) podnio je u četvrtak ostavku, nakon što je dan ranije izabran uz potporu ekstremno desne Alternative za Njemačku (AfD), što je izazvalo ogorčenje i osudu njemačke političke javnosti.


„Ostavka je neizbježna. Time s funkcije premijera želim otkloniti štetu koja nastala podrškom AfD-a“, objasnio je Kemmerich podnoseći pismenim putem ostavku. On je istodobno zatražio raspuštanje regionalnog parlamenta i održavanje novih pokrajinskih izbora.


„Demokratima su potrebne demokratske većine a to očito nije moguće“, rekao je liberalni političar i zatražio raspuštanje parlamenta savezne zemlje Tirinške (Thüringen).
Kemmerich se jučer, nakon što je propao pokušaj ponovnog izbora dosadašnjeg premijera iz stranke Ljevica Bode Ramelowa, kandidirao u trećem krugu i pobijedio uz glasove Kršćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel i AfD-a.


To je izazvalo žestoke reakcije izvan ove savezne pokrajine zbog dosadašnjeg konsenzusa da se parlamentarno ne surađuje ekstremno desnim AfD-om.


Ogranak AfD-a za Tirinšku slovi kao posebno radikalan zbog otvorenih kontakata s ekstremnom desnicom i zbog čestih verbalnih ispada čelnika stranke na temu nacionalsocijalizma.


Središnjica CDU-a je oštro kritizirala tirinški ogranak stranke zbog zajedničke akcije izbora premijera s AfD-om.


Zbog toga je sazvan i izvanredni sastanak demokršćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel, na kojem je trebao biti razjašnjen daljnji odnos dijelova CDU-a prema AfD-u.


Za raspuštanje parlamenta je potrebna dvotrećinska većina tako da za ovu odluku moraju glasati i zastupnici CDU-a koji su se dosad opirali novim izborima.


Kandidat Ljevice, dosadašnji pokrajinski premijer Ramelow nadao se nakon izbora da će voditi manjinsku vladu zajedno sa SPD-om i Zelenima.