Prekid zbog duga

Ruski izvoz struje u Finsku prekinut zbog ograničenja plaćanja koje su nametnule zapadne zemlje

Hina

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto Hrvoje Jelavic/PIXSELL

“Zbog tih ograničenja više se ne može plaćati ruska struja. Prekid je stoga prije posljedica, nego ruska protumjera", kaže se u priopćenjuRuski izvoz električne energije u Finsku prekinut je u ponedjeljak, pokazuju podaci mrežnog operatera.


Ruska komunalna tvrtka Inter RAO najavila je prošli tjedan da će zaustaviti izvoz u Finsku, navodeći da ta zemlja od 6. svibnja nije platila električnu energiju prodanu preko paneuropske burze Nord Pool.


Dotok ruske električne energije u Finsku pao je s 87 megavata na nulu, pokazali su podaci mrežnog operatera Fingrida koji je priopćio da može zamijeniti rusku opskrbu švedskom električnom energijom i povećanjem domaće proizvodnje.
Dodao je da je obustava ruskog izvoza nastala zbog ograničenja plaćanja koje su nametnule zapadne zemlje.


“Zbog tih ograničenja više se ne može plaćati ruska struja. Prekid je stoga prije posljedica, nego ruska protumjera”, kaže se u priopćenju.


Iz Rusije u Finsku dolazi oko 10 posto potrebne struje.


Nije jasno je li ruski potez povezan s finskim pristupanjem NATO-u.


Finski predsjednik Sauli Niinisto u nedjelju je potvrdio da će njegova zemlja službeno podnijeti zahtjev za članstvo u NATO savezu.


Govoreći zajedno s predsjednikom u Helsinkiju, finska premijerka Sanna Marin rekla je kako se nada da će parlament potvrditi odluku o podnošenju zahtjeva za pridruživanje NATO-u idućih nekoliko dana.