Denkuklearizacija

Pregovori u slijepoj ulici: S. Koreja Amerikance nazvala gangsterima

Hina

Reuters

ReutersSjeverna Koreja razmatra prekidanje pregovora oko svojeg nuklearnog programa sa Sjedinjenim Državama te će možda razmotriti i odustajanje od moratorija na razvoja projektila i nuklearna testiranja ukoliko Washington ne napravi ustupke, rekla je zamjenica ministra vanjskih poslova u petak.


Zamjenica ministra vanjskih poslova Choe Son Hui optužila je američke dužnosnike za prekid pregovora prošlog mjeseca u Vijetnamu između Donalda Trumpa i Kim Jong Una, objavili su iz ruske agencije TASS i Associated Press.


»Nemamo namjeru pokloniti se američkim zahtjevima u bilo kojem obliku, niti ćemo sudjelovati u takvim pregovorima te vrste«, rekla je Choe za TASS u Pyongyangu.Američki glavni tajnik Mike Pompeo i savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton »stvorili su atmosferu neprijateljstva i nepovjerenja te su stoga, opstruirali konstruktivne napore u pregovorima između vrhovnih vođa Sjeverne Koreje i Sjedinjenih Država«.

Kim će se uskoro obratiti javnosti oko svojeg stajališta o denuklearizaciji i pregovorima sa SAD-om te o daljnjim potezima Sjevera, dodala je Choe.
Choe je rekla kako je Washington odbacio zlatnu priliku na summitu te je upozorio da bi Kim mogao ponovno razmotriti moratorij na nuklearna testiranja i razvoj lansirnih rampi za projektile, objavili su iz Associated Pressa.


»Želim naglasiti da će gangstersko ponašanje SAD-a postati opasno za pregovore«, rekla je Choe, no ipak je dodala: »Kemija između dvojice vođa je i dalje dobra i iznenađujuće sjajna.«