Previranja

Predsjednik gruzijskog parlamenta podnio ostavku nakon prosvjeda u kojima je ozlijeđeno 240 osoba

Hina

Reuters

Reuters

»Vijest je objavljena nakon sastanka vodstva stranke Gruzijski san«, javlja državna televizijska mreža First Channel. Irakli Kobakhidze je dužnost obnašao gotovo tri godineTBILISI Irakli Kobakhidze, predsjednik gruzijskog parlamenta, podnio je u petak ostavku nakon što je u prosvjedima tijekom noći ozlijeđeno 240 osoba.


»Vijest je objavljena nakon sastanka vodstva stranke Gruzijski san«, javlja državna televizijska mreža First Channel. Kobakhidze je dužnost obnašao gotovo tri godine.


Prosvjednici su u četvrtak navečer pokušali ući u zgradu parlamenta u glavnom gradu Tbilisiju, zahtijevajući Kobakhidzeovu ostavku nakon kontroverznog posjeta ruske delegacije iz susjedne Rusije.
Prosvjede je izazvao Sergej Gavrilov, trenutačni predsjednik glavne skupštine Međuparlamentarne skupštine pravoslavlja (MSP), kada se obratio delegatima na ruskom jeziku i to s mjesta koje inače zauzima predsjednik gruzijskog parlamenta.


Gavrilov je vođa ruske delegacije koja sudjeluje u MSP-u, tijelu koje je uspostavio grčki parlament 1993. kako bi promicao veze između pravoslavnih parlamentaraca.


Predsjednica Gruzije Salome Zurabišvili nazvala je Rusiju »neprijateljem i okupatorom« čija je »peta kolona« odgovorna za nasilne nemire zbog kojih postoji rizik od podjela u toj bivšoj sovjetskoj zemlji.


»Rusija je naš neprijatelj i okupator. Njihova peta kolona mogla bi biti opasnija od otvorene agresije«, napisala je u objavi na svom Facebook profilu Zurabišvili.Rusija i Gruzija nemaju diplomatske odnose od kratkog Rusko-gruzijskog rata iz 2008., u kojemu je Rusija pobijedila i nakon toga priznala neovisnost Južne Osetije i Abhazije, dviju odmetnutih pokrajina u kojima su sada stacionirane ruske postrojbe.

Odnosi s velikim susjedom i gospodarom iz sovjetske ere dominantna su tema gruzijske unutarnje politike.


Opozicija optužuje vladajuću stranku Gruzijski san za nedovoljno čvrsto suprotstavljanje Moskvi.