David Sassoli

Predsjednik Europskog parlamenta: Kontrole na granicama su štetne. EK najavljuje nove mjere

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersBRUXELLES Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli upozorio je u nedjelju da uvođenje kontrola na unutarnjim granicama šengenskog prostora zbog koronavirusa donosi više štete nego koristi ako se ne temelje na preporukama i podacima zdravstvenih vlasti.


“Uvođenje kontrola na unutarnjim granicama, kada to nije utemeljeno na preporukama i podacima zdravstvenih vlasti, čini više štete nego koristi. To dovodi do veće ekonomske cijene za EU u cjelini i sprječava da roba stigne gdje je potrebna”, rekao je Sassoli.


Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u nedjelju je najavila da će Komisija u ponedjeljak objaviti smjernice vladama država članica kako bi mjere na granicama koje one donose bile koordinirane na razini EU-a.
“Tisuće vozača kamiona i autobusa blokirani su na unutarnjim granicama, što stvara nove zdravstvene rizike i blokira lance opskrbe. Moramo održati slobodan protok robe diljem Europe. Ako ne reagiramo sada, trgovine će imati poteškoća s opskrbom s jedinstvenog tržišta”, upozorila je von der Leyen u nedjelju u video poruci.


Poljska, Češka i Danska već su zatvorile svoje granice sa susjednim državama, a to su najavile i Estonija, Litva i Njemačka.