Samit u Moldaviji

Predsjednica Osmani: Kosovo spremno održati nove izbore na sjeveru

Hina

Reuters

Reuters

Macron je rekao da su Francuska i Njemačka pozvale čelnike Kosova i Srbije da organiziraju nove izbore što je prije moguće u regijama koje su pogođene nedavnim građanskim nemirimaPredsjednica Kosova Vjosa Osmani rekla je u četvrtak da je njezina zemlja spremna održati nove lokalne izbore na nemirnom sjeveru zemlje, ako je to u skladu sa zakonom.


Osmani je to novinarima rekla nakon sastanka sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i čelnim čovjekom Europske unije Josepom Borrellom na samitu u Moldaviji.


Razgovori su bili dio međunarodnih nastojanja da se ublaži kriza na sjeveru Kosova, koja se u ponedjeljak raspirila u nasilne sukobe u kojima je ranjeno 30 NATO-vih pripadnika mirovnih snaga i 52 srpska prosvjednika.
Macron je rekao da su Francuska i Njemačka pozvale čelnike Kosova i Srbije da organiziraju nove izbore što je prije moguće u regijama koje su pogođene nedavnim građanskim nemirima.


Dodao je da su on i Scholz dali kosovkim i srbijanskim čelnicima rok od tjedan dana da odgovore na njihov prijedlog.


“Ono što smo zatražili od dviju strana vrlo je jednostavno: organizacija novih izbora u četiri općine što je prije moguće, uz obvezu Kosova (da ih provede)”, rekao je Macron novinarima.


Dodao je i da su zahtijevali da na izborima sudjeluje srpska manjina, kao i da Kosovo bez odgode rješi problem osnivanja zajednice srpskih općina.


Predsjednici Srbije i Kosova uporno tvrde da žele ublažiti krizu na sjeveru Kosova, no nisu pokazali pretjeranu želju da odustanu od svojih suprotstavljenih pozicija.


Kad su stigli na samit u Moldaviji na kojem se sastalo više od 40 europskih čelnika, Vučić i Osmani se nisu pozdravili iako su na crvenom tepihu stajali tek nekoliko metara udaljeni jedno od drugoga.


Nekoliko desetaka vojnika KFOR-a, snaga međunarodne zajednice pod vodstvom NATO-a, ozlijeđeno je u ponedjeljak popodne u sukobu sa srpskim prosvjednicima u općini Zvečan na sjeveru Kosova.


Srpski prosvjednici, među kojima također ima nekoliko desetaka ozlijeđenih, usprotivili su se dolasku albanskih gradonačelnika u općine nakon izbora koje su Srbi bojkotirali.


(Hina) xra ybcav