Zločin koji je potresao Britaniju

Predatori vrebaju i u školama: Ovaj profesor zloupotrijebio je povjerenje svojih učenica – tinejdžerki. Dobio je šest godina zatvora

P. N.

foto: Britansko pravosuđe

foto: Britansko pravosuđe

"Vaši učenici su vam vjerovali, voljeli su vašu neformalnost a neki od njih su vas čak smatrali i prijateljem. Zloupotrijebili ste njihovo povjerenje i na nedopustiv način zloupotrijebili svoju poziciju..."Profesor informatike Richard Edmunds, iz Bridgenda u Walesu, danas je posuđen na šest godina zatvora, jer je iz pametnih telefona svojih učenica krao njihove golišave fotografije koje su same snimile i spremao ih u svoj kompjuter. Učenicama je rekao da može popraviti njihove pokvarene mobitele, a kad bi mu one ukazale povjerenje, on je to iskoristio kako bi ukrao njihove fotografije.


Učinio je to kradući njihove lozinke za iCloud memoriju te je skupio više od 1.700 fotografija. Profesor je nakon toga otišao i korak dalje pa je nekima od svojih učenica stao govoriti da mogu zaraditi novac tako da mu same šalju svoje golišave fotografije. Uhićen nakon što je jedna od učenica pozvala servis za pomoć djeci, nakon čega je policija pretražila njegov stan i na kompjuteru potkrila ukradene fotografije.


Prije nego mu je izrekao rigoroznu kaznu, sudac je Edmundsu rekao: “Vaši učenici su vam vjerovali, voljeli su vašu neformalnost a neki od njih su vas čak smatrali i prijateljem. Zloupotrijebili ste njihovo povjerenje i na nedopustiv način zloupotrijebili svoju poziciju.”
Činom ovog profesora informatike ostala su zgađena i njegova vlastita djeca te su mu javno poručila da više s njim ne žele imati nikakve veze.