Britanija ide dalje

Poziv na prevladavanje podjela: Zaliječimo rane od Brexita, poručio Johnson nakon uvjerljive pobjede

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

"Pozivam sve, ma kojoj strani pripadali, da nakon 3,5 godine, nakon neplodne rasprave zatvorimo to poglavlje i počnemo liječiti rane", poručio je Johnson pred Downing Streetom, uredom premijera.LONDON – Britanski premijer Boris Johnson pozvao je na jedinstvo nacije i prevladavanje podjela zbog Brexita, nekoliko sati nakon što su mu birači dali golemo povjerenje da do kraja siječnja provede razlaz s Europskom unijom.


Jedan od najvećih zagovornika Brexita na referendumu 2016., Johnson je kampanju vodio pod sloganom “Provedimo Brexit”, obećavši da će izvesti zemlju iz slijepe ulice i više ulagati u zdravstvo, školstvo i policiju.


Rezultati iz 650 izbornih okruga pokazuje da je njegova Konzervativna stranka do nogu potukla laburiste, osvojivši 365 mandata u odnosu na 203 mandata laburista, što je najveći izborni uspjeh konzervativaca od 1987.
“Pozivam sve, ma kojoj strani pripadali, da nakon 3,5 godine, nakon neplodne rasprave zatvorimo to poglavlje i počnemo liječiti rane”, poručio je Johnson pred Downing Streetom, uredom premijera.


“Znam da nakon pet tjedana kampanje ova zemlja zaslužuje odmor od svađa, odmor od politike i trajni odmor od rasprava o Brexitu”, dodao je.


Laburisti su pretrpjeli najteži izborni poraz od 1935.


Johnsonova premoćna pobjeda konačni je poraz protivnika Brexita koji su parlamentarnim smicalicama pokušali spriječiti provedbu referenduma 2016. i pokrenuli najveće prosvjede u nedavnoj britanskoj povijesti.


Premijer se izravno obratio protivnicima Brexita.


“Želim se obratiti i onima koji nisu glasali za nas, za mene i koji su željeli i vjerojatno još uvijek žele ostati u EU”, rekao je.


“Morate znati da mi u ovoj konzervativnoj vladi nećemo nikada ignorirati vašu volju i vaše pozitivne osjećaje prema europskim narodima”, istaknuo je Johnson.