Plaćenička vojska

Povratak na ratište? Kremlj objavio fotografije sastanka Putina s bivšim visokim zapovjednikom Wagnera

Hina

Reuters

Reuters

Putin je rekao da su razgovarali o tome kako "dobrovoljačke postrojbe mogu izvršavati razne borbene zadaće, prije svega, naravno, u zoni specijalne vojne operacije"Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je prikazan kako se sastaje s jednim od najviših bivših zapovjednika skupine Wagner Andrejem Troševom i razgovara s njime o tome kako bi se dobrovoljačke jedinice mogle boriti u Ukrajini, a Kremlj je rekao da plaćenik sada radi za ministarstvo obrane.


Sastanak predstavlja pokušaj Kremlja da pokaže kako je država preuzela kontrolu nad plaćeničkom skupinom nakon neuspjele lipanjske pobune šefa Wagnera Evgenija Prigožina, koji je poginuo u avionskoj nesreći u kolovozu.


Samo nekoliko dana nakon Wagnerove pobune, Putin je plaćenicima ponudio priliku da nastave borbu, te je predložio da Trošev preuzme dužnost od Prigožina, izvijestio je ruski list Kommersant.
Obraćajući se Troševu, Putin je rekao da su razgovarali o tome kako “dobrovoljačke postrojbe mogu izvršavati razne borbene zadaće, prije svega, naravno, u zoni specijalne vojne operacije”.


“I sami ste se borili u takvoj jedinici više od godinu dana“, rekao je Putin. “Znate što je to, kako se to radi, znate koja su pitanja koja treba unaprijed riješiti kako bi borbeni napori prošli na najbolji i najuspješniji način.”


Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinskoj agenciji RIA da Trošev sada “radi u ministarstvu obrane”.


Visoko odlikovani veteran ruskih ratova u Afganistanu i Čečeniji, Trošev je iz Sankt Peterburga, Putinovog rodnog grada. Borio se u Afganistanu tijekom desetljeća dugog rata Sovjetskog Saveza. Nakon raspada Sovjetskog Saveza služio je na Sjevernom Kavkazu u ruskoj vojsci, a zatim u SOBR-u, postrojbi specijalnih snaga za brzu reakciju ruskog ministarstva unutarnjih poslova.