Obnova odnosa

Povijesni dan: Kolumbija i Venezuela otvorile granicu nakon godina napetosti

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Prvi teretni kamion prešao je most Simona Bolivara iz Kolumbije u susjednu zemlju prvi put nakon sedam godina. Komercijalni letovi također će se obnovitiKolumbija i Venezuela otvorile su u ponedjeljak granicu nakon godina napetosti i nedavne obnove diplomatskih odnosa.


“Ovo je povijesni dan za zemlju, regiju i za Ameriku općenito”, rekao je kolumbijski predsjednik Gustavo Petro.


Prvi teretni kamion prešao je most Simona Bolivara iz Kolumbije u susjednu zemlju prvi put nakon sedam godina. Komercijalni letovi također će se obnoviti.
Zemlje su tek nedavno obnovile diplomatske odnose, a do postupnog približavanja dviju južnoameričkih nacija došlo je nakon izbora Gustava Petra 19. lipnja za prvog ljevičarskog predsjednika u novijoj kolumbijskoj povijesti.Granica je prvi put zatvorena 2015. zbog porasta krijumčarenja jeftine robe iz Venezuele u Kolumbiju i izvješća o borbama venezuelanskih vojnika i kolumbijskih krijumčara.


Napetosti između zemalja ponovno su se rasplamsale 2019. kad je kolumbijska vlada, uz pomoć Sjedinjenih Država, pokušala poslati kamione pune pomoći venezuelanskoj oporbi predvođenoj Juanom Guaidom.