Susjedstvo

Potpuno ludilo u parlamentu Republike Srpske: Nakon što je ministar udario zastupnika, Dodik ih nazivao budalama

Hina

Reuters

ReutersParlament Republike Srpske je nakon kaotične sjednice obilježene verbalnim sukobima, fizičkim napadima i uvredama u utorak rano ujutro dao potporu srpskom članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku te politici koja bi trebala zaustaviti put ka članstvu države u NATO-u.


Narodna skupština RS prihvatila je Dodikovo tumačenje po kojemu dokument pod nazivom »Program reformi« koji je 19. studenog usvojilo Predsjedništvo BiH ne znači suglasnost za nastavak približavanja članstvu u NATO-u nego tek plan mjera koje će biti provedene kako bi se suradnja s tim vojnim savezom nastavila na dosadašnjoj razini a ona podrazumijeva samo članstvo u programu »Partnerstvo za mir«.


»Narodna skupština ponovo iskazuje opredjeljenje da se o eventualnom članstvu u vojnim savezima građani RS izjasne na referendumu«, zaključak je kojega su usvojili samo zastupnici vladajuće većine predvođene Dodikovim Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).
Zastupnici oporbe su nešto prije ponoći napustili sjednicu a neposredni povod bio je fizički napad ministra unutarnjih poslova RS Dragana Lukača na zastupnika Draška Stanivukovića.


Lukač je Stanivukoviću u dvorani u kojoj je zasjedao parlament najprije prijetio jer je tamo donio zastavice sa znakovljem NATO-a a kada mu je ovaj prišao kako bi ga pitao čime mu to prijeti, ministar policije ga je iz sve snage udario po licu.


Sjednica je nakon toga prekinuta a kasnije je nastavljena no odlukom predsjednika parlamenta i njegovih zamjenika oduzimanjem prava na raspravu kažnjen je Stanivuković »jer je prišao govornici« dok mu je Lukač prijetio.


Ministar policije naknadno se ispričao no tvrdio je kako je zapravo spriječio Stanivukovića »da ga ugrozi«.


»Došao je do moje govornice, unio mi se u lice, ne znam što je imao u rukama i kakvu je imao namjeru i bi li mogao napraviti potez koji bi me mogao ugroziti«, pojašnjenje je što ga je ponudio ministar zbog fizičkog obračuna sa zastupnikom.


Oporbene stranke odmah su tražile Lukačevu smjenu te su odlučili kako zbog napada neće sudjelovati u daljem radu parlamenta.


»Došli smo u situaciju da ministar napadne zastupnika. Tražili smo da se sjednica prekine i da premijer RS smijeni Lukača. To nije uvaženo i naš klub zastupnika u znak prosvjeda neće sudjelovati u daljem radu jer i dalje tražimo odgovornost Lukača«, kazao je predsjendik kliuba zastupnika Partije demokratskog progresa (PDP) Perica Bundalo.


Takvu odluku donijeli su i zastupnici Srpske demokratske stranke (SDS).


Dodik je s parlamentarne govornice izvikivao uvrede na račun zastupnika koju su ga kritizirali.


Zastupniku SDS-a Nebojši Vukanoviću poručio je kako je »budala i šizofrenik« prijeteći kako će u parlament donijeti medicinsku dokumentaciju kojom će to dokazati.Kada ga je predsjednik parlamenta Nedeljko Čubrilović upozorio da se ne može tako ophoditi prema zastupnicima Dodik je napao i njega.

»Šta ti tu mene prekidaš. Što nisi prekidao njega (Vukanovića)«, vikao je Dodik istodobno udarajući po mikrofonima ispred njega.


»Konju jedan«, vikao je potom ponovo na Vukanovića.


Vukanović je tvrdio kako je Dodik parlamentu RS dostavio krivotvoreni dokument koji nije pravi »Program reformi« te ga je optužio da unatoč onome što javno govori »gura« BiH u članstvo u NATO-u.


Dodika je pozvao da zbog toga podnese ostavku te da ide iz zemlje i pokupi sa sobom sve novce koje je pokrao u dva desetljeća svoje vladavine RS-om.