"Novi George Floyd"

POTPUNI KAOS U SAD-u Policajci u Atlanti ubili crnca koji je – zaspao u autu. Prosvjednici zatvorili cestu i zapalili restoran

Hina

Reuters

Reuters

Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta prije nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase plamen, zaštićen redom policajacaProsvjednici su u subotu zatvorili glavnu autocestu u Atlanti i zapalili restoran Wendy u kojem je policija upucala crnca dok je pokušavao izbjeći uhićenje, a incident je zabilježen na video snimku i zacijelo će potaknuti još više demonstracija širom zemlje.


Neredi su izbili nakon što je pao mrak u Atlanti, gdje je tijekom dana gradonačelnik Keisha Lance Bottoms rekao da je šefica policije Erike Shields prihvatila hitnu ostavku zbog smrti 27-godišnjeg Raysharda Brooksa.


Slike na lokalnoj televiziji prikazivale su restoran u plamenu više od 45 minuta prije nego što su vatrogasne ekipe stigle da ugase plamen, zaštićen redom policajaca.


Zaustavljen promet
Ostali demonstranti krenuli su na autocestu i zaustavili promet, prije nego što je policija postavila red automobila kako bi ih zaustavila.


Vlasti još nisu objavile imena dvojice časnika koji su bili uključeni u pucnjavu, a obojica su bili bijeli.Brooks je bio otac mlade kćeri koja je u subotu proslavila rođendan, rekli su njegovi odvjetnici. Njegova smrt od policijskog metka dogodila se nakon više od dva tjedna demonstracija u većim gradovima Sjedinjenih Država zbog smrti 46-godišnjeg crnca Georgea Floyda, koji je 25. svibnja umro pod koljenom policijskog službenika u Minneapolisu.


Više od 100 ljudi u Atlanti pozvalo je da se policajce u tom slučaju kazneno optuži.


Zaspao u autu


Pozvana je došla nakon što joj je javljeno da je Brooks zaspao u autu kroz prolaz u restoran. Policajci su bezuspješno pokušali testirati na alkohol, a zatim privesti, navodi Istražni biro Georgije.


Okružni državni odvjetnik okruga Fulton, Paul Howard, mlađi, rekao je u izjavi e-poštom da je njegov ured »već pokrenuo intenzivnu, neovisnu istragu incidenta«, dok čeka nalaze Državnog istražnog biroa.


Foto galerija: Prosvjedi u Atlanti nakon novog policijskog ubojstva Foto: Reuters