Pandemija koronavirusa

Postrožuju mjere: Španjolska je danas prešla granicu od dva milijuna slučajeva zaraze koronavirusom

Hina

foto: REUTERS/Susana Vera

foto: REUTERS/Susana Vera

Zdravstvena situacija je "jako zabrinjavajuća", rekao je u četvrtak ministar zdravstva Santé Salvador Illa na konferenciji za novinare. MADRID – Španjolska je danas prešla granicu od dva milijuna slučajeva zaraze koronavirusom i lokalno uvodi strože mjere, ali središnja vlada je isključila uvođenje opće karantene, za razliku od nekih drugih europskih zemalja.


Prema posljednjim podacima koje su objavile vlasti, zemlja bilježi porast broja zaraza nakon blagdana krajem godine. Od početka pandemije ima 2.024.904 potvrđenih slučajeva i 51.675 umrlih.


Prema serološkom istraživanju vlade sredinom prosinca, za utvrđivanje prevalencije u stanovništvu, zaraženo je deset posto, ili oko 4,7 milijuna ljudi.
Zdravstvena situacija je “jako zabrinjavajuća”, rekao je u četvrtak ministar zdravstva Santé Salvador Illa na konferenciji za novinare.


Španjolska je identificirala šezdesetak potvrđenih slučajeva britanskog soja covida-19, koji je zarazniji i zabrinjava međunarodnu zajednicu, te razmatra “puno drugih sumnjivih slučajeva”, navodi ministarstvo.


Illa drži da su mjere odobrene u sklopu zdravstvenog izvanrednog stanja na snazi od svibnja dovoljne za borbu protiv pandemije, dok su Velika Britanija i Irska ponovo uvele karantene.