'Imamo ga!'

Postignut sporazum o brexitu: ‘Gdje postoji volja, postoji dogovor’

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersZAGREB – Pregovarači EU-a i Velike Britanije postigli su dogovor o sporazumnom razvodu, objavio je u četvrtak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, a postizanje sporazuma potvrdio je i britanski premijer Boris Johnson.


“Gdje postoji volja, postoji dogovor – imamo ga. To je pošten i uravnotežen sporazum za EU i Ujedinjeno Kraljevstvo i to je dokaz naše odlučnosti da pronađemo rješenja. Preporučujem Europskom vijeću da podrži dogovor”, objavio je Juncker na Twitteru.


Dogovor je postignut nekoliko sati prije početka sastanka na vrhu zemalja članica EU-a.
Premijer Johnson je kazao da su Britanija i EU postigli “sjajan” novi sporazum o brexitu, te je pozvao britanske zastupnike da ga odobre na sjednici parlamenta tijekom vikenda.


“Imamo sjajan novi sporazum kojim vraćamo kontrolu”, rekao je Johnson.


“Sada bi parlament trebao dovršiti brexit u subotu kako bismo se mogli početi baviti drugim prioritetima poput troškova života, zdravstvenog sustava, nasilnih zločina i zaštite okoliša”, dodao je Johnson.


Demokratska unionistička stranka (DUP) Sjeverne Irske objavila je ranije u četvrtak da ne može prihvatiti sporazum o brexitu koji predlažu Johnson i Europska unija, a nakon objave konačnog dogovora DUP je ustvrdio da se i dalje protivi.


Brexit će biti jedna od ključinh tema samita koji se u Bruxellesu održava u četvrtak i petak. Osim o brexitu pred čelnicima šefova država ili vlada zemalja članica EU-a još je niz važnih tema od proširenja, dugoročnog proračuna do turske vojne intervencije protiv Kurda na sjeveroistoku Sirije.