Fanfare i vojna povorka

Posljednji čin smjene na čelu Sjedinjenih Američkih Država: Joe Biden je stigao u Bijelu kuću

Hina

foto: Alex Brandon/Pool via REUTERS

foto: Alex Brandon/Pool via REUTERS

Očekuje se da će Biden već u srijedu navečer potpisati seriju uredbi i drugih izvršnih mjera kako bi odmah započeo rad svoje administracije.WASHINGTON – Joe Biden, 46. američki predsjednik je prvi puta stigao u Bijelu kuću s obitelji nekoliko sati nakon polaganja prisege.


Uz fanfare i vojnu povorku njegova limuzina koja ima registarski broj 46 približila se Bijeloj kući u koju se demokratski predsjednik uputio pješice, okružen obitelji – suprugom, djecom i unucima.


Putem je pozdravio gradonačelnicu Washingtona Muriel Bowser, kao i djecu koja su ga čekala iza jedne sigurnosne barijere.
“Imam osjećaj da se vraćam kući”, rekao je novinarima koji su ga pitali kako se osjeća.


Poručio im je da samo nastave raditi svoj posao.


Nekoliko minuta nakon predsjednika došla je i potpredsjednica Kamala Harris, u pratnji supruga i članova obitelji.


Očekuje se da će Biden već u srijedu navečer potpisati seriju uredbi i drugih izvršnih mjera kako bi odmah započeo rad svoje administracije.


Bidenovi su došli u Bijelu kuću nakon posjeta vojnom groblju Arlington gdje su položili vijenac na grob neznanog vojnika.


Pandemija koronavirusa je onemogućila brojne tradicionalne svečanosti koje se održavaju tijekom inauguracije predsjednika.


Predsjednik Biden medijima je otkrio i da mu je bivši predsjednik Donald Trump napisao vrlo ljubazno pismo.


“Predsjednik mi je napisao vrlo ljubazno pismo”, rekao je Biden novinarima u Bijeloj kući.


“Budući da je pismo privatno, neću vam govoriti o sadržaju prije nego razgovaram s njim. Ali bilo je ljubazno”, rekao je Biden, koji je u srijedu inauguriran kao 46. američki predsjednik.