Posjet Velikoj Britaniji

Poseban susret: Kralj Charles III. primio Volodimira Zelenskija

Hina

Reuters

Reuters

Kralj je pilot ratnog zrakoplovstva, a u Ukrajini danas svaki je pilot ratnog zrakoplovstva kralj, rekao je ZelenskijBritanski kralj Charles III. primio je u srijedu u Buckinghamskoj palači u Londonu prvi put ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskija, koji je susret opisao kao “zaista poseban”.


Zelenskij boravi u svojem prvom posjetu Velikoj Britaniji od početka ruske invazije na Ukrajinu u veljači prošle godine i u svojem obraćanju britanskom parlamentu rekao je da će iskoristiti prigodu da zahvali kralju Charlesu na potpori koju je iskazao Ukrajini dok je još bio princ od Walesa.


Rekao je da je susret s kraljem bio “zaista poseban” trenutak i podsjetio da je kralj služio u britanskom ratnom zrakoplovstvu: “Kralj je pilot ratnog zrakoplovstva, a u Ukrajini danas svaki je pilot ratnog zrakoplovstva kralj.”
Charles je u svibnju 2022., dok je još bio princ od Walesa, tijekom posjeta Rumunjskoj rekao da je situacija u Ukrajini “noćna mora”. Ondje se sastao s ukrajinskim izbjeglicama.


U ožujku prošle godine, rekao je da su u Ukrajini napadnute vrijednosti demokracije “na krajnje nesavjestan način”.


Charles je i prije otvoreno govorio protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegove aneksije Krima. Godine 2014. izazvao je diplomatski skandal usporedivši tijekom posjeta Kanadi Putina s Hitlerom.