Suđenje predatoru

Porotnicima prikazane fotografije golog Weinsteina: ‘Izgledao mi je dvospolno’

Hina

Reuters

ReutersPorotnicima na suđenju Harveyja Weinsteina u utorak su pokazane fotografije na kojima je bivši holivudski producent gol, usprkos protivljenju njegovih odvjetnika.


Sudski ilustrator kojega je angažirao Reuters vidio je nekoliko fotografija u trenutku kad su proslijeđene poroti te je napravio nekoliko crteža za novinsku agenciju. Tužitelji nisu rekli zašto su fotografije pokazane u sudnici niti koliko ih je.


Weinstein nije odgovorio novinarima o tome što misli o tome da porota vidi njegove gole fotografije. No njegova odvjetnica Donna Rotunno rekla je u emailu da su fotografije pokazane »iz jedinog razloga da posrame gospodina Weinsteina.«
Jessica Mann, žena koja je Weinsteina optužila za silovanje, prošli tjedan je svjedočila o izgledu Winsteinova golog tijela. Weinstein, 67, izjavio je da se ne osjeća krivim u optužbama da je napostovao Mann i drugu ženu, Mimi Haleyi.


Ako bude osuđen za jedan od najgorih zločina, predatorsko seksualno napostovanje, čeka ga doživotni zatvor.


Mann je svjedočila u petak rekavši da Weinstein nije imao testise te joj je djelovao »deformirano« ili »dvospolno« kad ga je prvi put vidjela.


Suđenje je krucijalna priča za pokret #MeToo. Od 2017. više od 80 žena optužilo je Weinsteina za seksualna nedjela, što je pokrenulo pokret #MeToo u kojemu žene iznose javne optužbe protiv moćnih ljudi u poslovnom svijetu, te svijetu zabave i politike.


Weinstein, koji je izmijenio neovisnu filmsku industriju kritički hvaljenim filmovima poput »Engleskog pacijenta« i »Zaljubljenog Shakespearea«, osporio je optužbe i rekao da su seksualni susreti bili s pristankom.