Katastrofa

Poplave u Indoneziji: 53 poginulih, 175.000 raseljenih

Hina

Reuters

ReutersGotovo 175.000 ljudi moralo je napustiti svoje domove u indonezijskome glavnom gradu Džakarti i obližnjim gradovima, nakon novih poplava i odrona u kojima je smrtno stradalo najmanje 53 ljudi, u jeku jedne od najobilnijih kiša otkad se bilježi, objavile su vlasti u subotu.


»Broj mrtvih popeo se na 53, jedna osoba je nestala«, rekao je glasnogovornik agencije za pomoć u katastrofama.


Prema njihovim podacima 173.064 stanovnika moralo se evakuirati u subotu, nakon što su najsmrtonosnije poplave proteklih godina uzrokovale kaos u dijelovima najvećega grada jugoistočne Azije, željezničke pruge su blokirane, a neki dijelovi ostali su bez električne energije.
Dijelovi Džakarte i obližnjih gradova su poplavljeni nakon obilne kiše 31. prosinca i u ranim jutarnjim satima Nove godine.


Polave na početku 2020. posljedica su »jedne je od najekstremnijih kiša« od 1866., kad je bilježenje počelo, objavila je Meteorološka, klimatološka i geofizička agencija (BMKG) u petak.


Agencija je rekla da su klimatske promjene povećale rizik od ekstremnog vremena te upozorila da bi obilne kiše mogle trajati do sredine veljače, a vrhunac se očekuje 11.-15. siječnja.


Televizijske snimke pokazuju poplavljene dijelove Džakarte i automobile prekrivene muljem.