Poplavama pogođeno više od milijun ljudi: Preko 150 mrtvih u monsunskom kaosu u Indiji

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Kerala, Karnataka i Maharashtra su najteže pogođene, ali i druge države su izvijestile o poplavama, među kojima su Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Goa i Andhra Pradesh.NEW DELHI – Broj mrtvih u poplavama izazvanih monsunom u Indiji popeo se na 154 osobe, a poplavama je pogođeno više od milijun stanovnika, objavile su u nedjelju dužnosnici.


Najmanje 60 ljudi je poginulo, a oko 229.000 je premješteno u kampove u južnoj Kerali od četvrtka, navode dužnosnici Ureda za upravljanje katastrofama.


“Situacija s poplavama se ne stišava, a službe su na visokom stupnju pripravnosti u šest okruga. Brojne smrti zabilježene su zbog odrona u okruzima Wayanad i Malappuram”, rekao je službenik.
Još 34 osobe su poginule, a 481.000 ih je razmješteno ili evakuirano na sigurno u susjednu Karnataku.


Najmanje 30 ih je stradalo, a 400.000 je pogođeno poplavama u zapadnoj Maharashtri od ponedjeljka.


Kerala, Karnataka i Maharashtra su najteže pogođene, ali i druge države su izvijestile o poplavama, među kojima su Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Goa i Andhra Pradesh.


Vojska, mornarica i zračne snage raspoređene su u pogođenim saveznim državama.


Indijska monsunska sezona koja traje od lipnja do rujna donosi jake kiše koje su bitne za poljoprivredu, ali uzrokuju ogromne štete i stradanja.


Deseci su poginuli u poplavama u Indiji u istočnim državama Bihar i Assam prošlog mjeseca. U poplavama su oštećene farme, domovi i infrastruktura.