"Ambasadori cijepljenja"

Javnost u Poljskoj je ogorčena: ‘Kako su se poznate osobe probile da dobiju cjepivo preko reda?’

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

No izgledi da dobro umrežene osobe preskoče liniju i svrstaju se među prve primatelje ozlojedila je javnost. Cjepiva nema dovoljno i  većina država izradila je plan cijepljenja dajući prednost rizičnim skupinama i medicinskom osobljuPokušaj Medicinskog sveučilišta u Varšavi da podigne svijest o važnosti cijepljenja protiv covida-19 mogla bi se toj ustanovi obiti o glavu jer se postavlja pitanje zašto su poznate osobe dobile cjepivo prije rizičnih skupina.


Skandal je počeo u čevrtak kada je Medicinsko sveučilište iz Varšave objavilo da je primilo dodatnih 450 doza cjepiva kojima valjanost istječe u ponoć na Novu godinu.


Sveučilište je odlučilo brzo iskoristiti cjepivo, a istodobno povećati svjesnost o važnosti cijepljenja tako što će inokulirati 300 zaposlenika.
Drugih 150 doza raspoređeno je na članove obitelji zaposlenika, na neke pacijente te na 18 “poznatih osoba iz svijeta umjetnosti i kulture”.
Poznate osobe redom su prihvatile prijedlog da budu ambasadori cijepljenja.


Glasnogovornik sveučilišta nije želio poljskoj novinskoj agenciji PAP otkriti imena poznatih osoba.


No izgledi da dobro umrežene osobe preskoče liniju i svrstaju se među prve primatelje ozlojedila je javnost. Cjepiva nema dovoljno i  većina država izradila je plan cijepljenja dajući prednost rizičnim skupinama i medicinskom osoblju.


Poljski ministar zdravstva Adam Niedzielski najavio je provjere i kazao da bi nepoštivanje procesa bilo bi apsolutno neprihvatljivo te je u petak najavio da će odgovorne osobe snositi posljedice.


Prema poljskom planu prvi se trebaju cijeniti medicinski djelatnici.