Njemica u pritvoru

POLICIJA PRIVELA MLADU KAPETANICU: Uhićena je jer je spašavala živote migranata

Hina

foto: REUTERS

foto: REUTERS

Talijanski desničarski ministar vanjskih poslova Matteo Salvini, poznat po nepopustljivom stavu prema brodovima koji spašavaju migrante, prije je rekao da jedino može dopustiti Rackete da uplovi kada druge države EU-a pristanu odmah preuzeti migrante.LAMPEDUSA – Talijanska policija uhitila je u subotu njemačku kapetanicu broda za spašavanje migranata koja se našla u središtu sukoba s talijanskim vlastima nakon što je s brodom uplovila u luku otoka Lampeduse.


Sea-Watch 3, koji pod nizozemskom zastavom plovi za njemačku humanitarnu udrugu Sea-Watch, bio je više od dva tjedna na moru, a na brodu je bilo više od 40 spašenih ljudi iz Afrike. Dopušteno im je da se iskrcaju i odvedeni su u prihvatni centar na otoku.


Nakon čekanja u međunarodnim vodama na poziv Italije ili drugih država EU-a da prihvaćaju njihov brod, kapetanica Carola Rackete odlučila je ovaj tjedan otploviti prema južnom talijanskom otoku Lampedusi, no zaustavilia su je plovila talijanske vlade.
Međutim u subotu u ranim jutarnjim satima Rackete je ušla u luku gdje je brod uplovio u prisutnosti jakih policijskih snaga.


Televizijska snimka uživo pokazuje 31-godišnju Njemicu koju policija odvodi s broda dok to okupljeni prate pljeskom i bodrenjem.


Uhićena je jer je “pružala otpor ratnom brodu”, što prema medijima znači da bi mogla dobiti do 10 godina u zatvoru.


Talijanski desničarski ministar vanjskih poslova Matteo Salvini, poznat po nepopustljivom stavu prema brodovima koji spašavaju migrante, prije je rekao da jedino može dopustiti Rackete da uplovi kada druge države EU-a pristanu odmah preuzeti migrante.


“Prijestupnica uhićena. Piratski brod zaplijenjen. Velika kazna za strani NGO. Svi migranti preraspodijeljeni u druge europske zemlje”, naveo je Salvini u twitu u subotu.


Salvini, koji je kritizirao Nizozemsku kazavši da je dala zastavu i zatim oprala ruke od cijele stvari, za radio RAI kazao je da je pet europskih zemalja reklo Italiji da će uzeti migrante.


Nije imenovao zemlje, no u medijskim izvješćima navode se Francuska, Njemačka, Luksemburg, Finska i Portugal.