Pregovori o Vladi

Pokret Pet zvijezda postavlja zahtjevne uvjete za koaliciju s demokratima. Imaju svoju ‘neprelaznu crtu’

Hina

Foto Reuters

Foto ReutersRIM Talijanski Pokret 5 zvijezda spreman je za koaliciju s Demokratskom strankom (PD) ako pristane na niz zahtjevnih uvjeta, kazao je u petak čelnik te protusistemske stranke Luigi Di Maio, nagovješćujući da će bezkompromisno voditi pregovore o mogućem koaliranju s PD-om.


Di Maio je kako izgleda postavio neprelaznu crtu nakon početnog kruga pregovora s premijerom Giuseppeom Conteom rekavši kako će PD morati prihvatiti niz politika ako želi vladati, među kojima i mjere koje je ta stranka već odbacila.


“Točke našeg programa su vrlo jasne. Ako budu uključene u program vlade, tada možemo početi. Ako ne, bilo bi bolje da idemo na izbore i to što je prije moguće”, kazao je Di Maio
Među mjerama koje je spomenuo je njihov zahtjev za smanjenje broja parlamentarnih zastupnika, ukidanje koncesije za autoceste tvrtki Atlantia te prihvaćanje nedavno donešenog zakona o suzbijanja operacija nevladinih udruga vezanih uz potrage i kupljenje ilegalnih migranata na moru.


Stranka je usvojila program od 20 točaka koji je nešto blaži od izjava njezinog čelnika te se u njemu ne spominje zakon o migrantima koji je trn u oku talijanskim ljevičarima.


Oštra Di Maiova poruka umanjila je narastajući optimizam da bi dogovor Pokreta 5 zvijezda i Demokratske stranke mogao biti blizu, prouzročivši pad financijskih tržišta, a zaprepašteni PD je odmah zatražio pojašnjenje da li 5 zvijezda još uvijek žele sporazum.


Izvor u stranci tvrdi da su tvrdi zahtjevi koje je Di Maio postavio PD-u poruka njihovim pristašama da neće izdati svoja načela. Neki viši dužnosnici 5 zvijezda su pak nepovjerljivi prema bilo kakvom paktu s PD-om, pribojavajući se da bi ta protusistemska stranka, koja već gubi potporu, dodatno urušila svoj kredibilitet.