ZLATAN MIJO JELIĆ

Pokrenuta istraga za ratni zločin protiv generala HVO-a kojeg je odlikovao predsjednik Milanović

Foto Davor Kovačević

Foto Davor KovačevićZAGREB – Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu pokrenulo je u srijedu istragu protiv generala HVO-a Zlatana Mije Jelića kojeg sumnjiči za ratni zločin protiv civila i ratnih zarobljenika.


Zagrebačko tužiteljstvo, koje je u pripćenju navelo samo dob osumnjičenika, navodi da je preuzelo kazneni progon protiv Jelića postupajući po zamolnici Suda Bosne i Hercegovine.


Nakon preuzimanja kaznenog progona, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je donijelo rješenje o provođenju istrage zbog sumnje da je 50-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela protiv čovječnosti i međunarodnog ratnog prava ratnim zločinom protiv civila i ratnih zarobljenika, dodalo je tužiteljstvo.
Tužiteljstvo BiH je 2015. optužilo Jelića za zločine protiv čovječnosti tako što je sudjelovao u organiziranju i provođenju širokog i sustavnog napada protiv civilnog bošnjačkog stanovništva na području općine Mostar.


Bosanskohercegovački tužitelji su u listopadu 2019. predložili sudu da od hrvatskih pravosudnih tijela zatraži preuzimanje Jelićevog predmeta jer on živi u Hrvatskoj i nedostupan je pravosuđu susjedne države.


Jelić od 2012. godine živi u  Hrvatskoj i nakon što je godinama živio u anonimnosti ove se godine pojavio u Kninu na obilježavanju  25. obljetnice akcije “Oluja”.


Tada je od hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića primio odličje u ime brigade specijalne policije HVO-a kojoj je bio ratni zapovjednik.