Philipp Fusz

Pojavio se video ubojice iz Hamburga: “Ugledao sam ga kako puca kroz prozor i počeo snimati”

Portal Novi list

Foto Screenshot BBC

Foto Screenshot BBC

Uspio je ispucati devet spremnika streljiva, a još 20 pronađeno mu je u ruksaku.Nakon pokolja u Hamburgu gdje je Philipp Fusz (35) u četvrtak navečer ubio šest osoba, uključujući i nerođenu bebu, u dvorani Jehovinih svjedoka, pojavio se video koji prikazuje kako napadač puca iz pištolja kroz prozor centra Jehovinih svjedoka.


“Čuo sam glasne pucnjeve…”


Video je snimio očevidac, mladić koji živi preko puta.


“Čuo sam glasne pucnjeve, otišao sam do prozora kako bih vidio o čemu se radi. Ugledao sam čovjeka s pištoljem kako puca kroz prozor i počeo snimati”, ispričao je Gregor Miesbach za BBC.

Pucnjeve su čuli i drugi lokalni stanovnici.


“Čulo smo pucnjeve, znam kako pucnjevi zvuče i bilo je 12 pucnjeva jedan za drugim. Pomislio sam da zvuk dolazi s obližnjeg gradilišta, ali onda je ispalo da se to čuje od zgrade Jehovinih svjedoka”, posvjedočio je jedan od lokalnih stanovnika.


Holger Vehren, glasnogovornik hamburške policije izjavio je: “Policija je ušla u zgradu i vrlo brzo našla ljude koji su bili ranjeni, pogođeni mecima, neki od njih i fatalno.”


Njemačka policija izjavila je da je napadač djelovao sam, a kasnije si je oduzeo život. Njegovi motivi zasad nisu do kraja poznati.


Osumnjičenik Philipp Fusz (35), bivši je član vjerske zajednice Jehovinih svjedoka, prema kojoj je počeo gajiti “loše osjećaje”.


Policajci razbijali prozore


Na brifingu u petak, policija je rekla da su četiri muškarca i dvije žene ubijeni iz vatrenog oružja. Svi poginuli bili su njemački državljani.


Osam osoba je ozlijeđeno, od čega četiri teže. Među ozlijeđenima su Uganđanin i Ukrajinac.


Žena koja je bila u sedmom mjesecu trudnoće upucana je – ubivši svoje nerođeno dijete. Majka je preživjela.


Prvi poziv za hitne slučajeve stigao je u četvrtak u 21:04 po lokalnom vremenu. Policajci su bili na licu mjesta četiri minute kasnije, a gotovo odmah su im se pridružile specijalne snage. Policajci su morali razbiti prozore kako bi ušli u zgradu u kojoj se okupilo oko 50 ljudi.


Osumnjičenik – opisan kao 35-godišnji “sportski strijelac” koji je imao dozvolu za oružje – pobjegao je na prvi kat. Njegovo “beživotno tijelo” pronađeno je ubrzo nakon toga.


Ispucao 9 spremnika streljiva, pronađeno mu još 20


Uspio je ispucati devet spremnika streljiva, a još 20 pronađeno mu je u ruksaku.


Njemački senator Andy Grote rekao je da su “brze i odlučne akcije” policajaca spasile mnoge živote. Također je opisao napad kao “najgori zločin” u novijoj povijesti Hamburga.


Policija je potvrdila da je prethodno primila anonimnu dojavu koja je izazvala zabrinutost za psihičko zdravlje počinitelja. Policajci su ga posjetili nakon dojave – ali, tvrde, nisu imali dovoljno razloga oduzeti mu pištolj u tom trenutku.


Lara Bauch, 23-godišnja studentica koja živi u blizini, rekla je novinskoj agenciji DPA da su “bila četiri rafala – nekoliko hitaca je ispaljeno u svakom rafalu – s prekidima koji su trajali otprilike 20 sekundi do minute”.


Rekla je da je sa svog prozora vidjela osobu koja mahnito trči iz prizemlja na prvi kat.


“Čovjek je nosio tamnu odjeću i brzo se kretao”, dodala je.


Na snimci se vidi kako policija izvodi ljude iz dvorane za sastanke, neke do vozila hitne pomoći.


Razlozi koji su Philippa Fusza natjerali na ovako brutalan čin još uvijek nisu potpuno jasni.


Tko su Jehovini svjedoci?


Njemački kancelar Olaf Scholz opisao je to kao “brutalan čin nasilja”, rekavši da su njegove misli sa žrtvama i njihovim rođacima.


U priopćenju je zajednica Jehovinih svjedoka u Njemačkoj rekla da je “duboko ožalošćena zbog užasnog napada na svoje članove u Dvorani Kraljevstva u Hamburgu nakon vjerske službe”.


Forenzičari u bijelim odijelima radili su cijelu noć u jarko osvijetljenoj unutrašnjosti kuće za sastanke.


Jehovini svjedoci članovi su vjerskog pokreta utemeljenog na kršćanstvu, utemeljenog u SAD-u krajem 19. stoljeća.


U svom posljednjem izvješću iz 2022., pokret navodi da u svijetu ima oko 8,7 milijuna Jehovinih svjedoka, uključujući oko 170.000 u Njemačkoj.


Vjeruje se da u gradu Hamburgu postoji gotovo 4000 članova organizacije.


Jehovini svjedoci vjerojatno su najpoznatiji po svom evanđeoskom radu od vrata do vrata; svjedočenje od kuće do kuće i nuđenje biblijske literature.


Iako kršćanski utemeljena, skupina vjeruje da su tradicionalne kršćanske crkve odstupile od pravih učenja Biblije i da ne rade u potpunom skladu s Bogom.


Njemačka i oružje


Njemačka ima neke od najstrožih zakona o oružju u Europi, uključujući klauzulu da svatko mlađi od 25 godina mora proći psihološku procjenu prije nego što dobije dozvolu za oružje.


Godine 2021. u Njemačkoj je bilo oko milijun privatnih vlasnika oružja, prema Nacionalnom registru vatrenog oružja. Imaju 5,7 milijuna legalnih komada vatrenog oružja i dijelova vatrenog oružja, od kojih su većina u vlasništvu lovaca.


Nakon što su prošlog prosinca izvršena masovna uhićenja u vezi sa sumnjom u zavjeru za svrgavanje vlade, njemačke vlasti planiraju još više pooštriti zakone o oružju u zemlji.