Predsjednik SAD-a

Pogledajte moćan govor Joe Bidena: “Moramo završiti ovaj necivilizirani rat”

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Moramo se vidjeti ne kao neprijatelje, nego susjede. Moramo zaustaviti sukobe i smanjiti temperaturu. Bez jedinstva nema mira, ima samo kaosa, poručio je Joe BidenJoe Biden prisegnuo je za novog predsjednika Sjedinjenih Država, a u svom inauguracijskom govoru poručio je da je ovo dan Amerike, dan demokracije, povijesti i nade.


“Danas ne slavimo trijumf kandidata, nego demokracije. Volja naroda je poštovana. Ponovo smo naučili da je demokracija dragocjena, ali i lomljiva. U ovom trenutku, dragi prijatelji, demokracija je pobijedila. Na ovom mjestu prije nekoliko dana vidjeli smo nasilje”, poručio je Biden.


Iz dubine srca zahvalio se svojim prethodnicima iz obje stranke.
“Sinoć sam razgovarao s predsjednikom Carterom, koji danas nije mogao biti ovdje, ali ovdje mu odajemo poštovanje. Upravo sam prisegnuo, izgovorio sam riječi koje je nekad davno izgovorio George Washington.


Ovo je velika nacija, mi smo dobri ljudi. Tijekom stoljeća mnogo smo napredovali, ali još je toliko toga pred nama. Moramo se oporaviti, moramo ozdraviti, pred nama je puno zadataka”, rekao je Biden.“Potrebno nam je jedinstveno”


Osvrnuo se na tešku situaciju u kojoj se nalaze Amerikanci.


“Izgubljeni su milijuni poslova, zatvorene su stotine tisuća firmi. San o pravdi za sve više neće biti odgađan. Porast političkog ekstremizma i domaćeg terorizma je nešto s čime se moramo suočiti i što moramo poraziti.


Ono što nam treba je ono što je najteže dostići u demokraciji – jedinstvo. Jedinstvo. Danas je cijela moja duša u ovome, u ujedinjenju naše nacije i našeg naroda. Pozivam sve Amerikance da mi se pridruže u tome”, rekao je Biden.


Ocijenio je da Amerikanci jedinstvom mogu postići velike i važne stvari: “Stvoriti poslove, učiti našu djecu u školama, poraziti virus, ostvariti rasnu pravdu i još jednom učiniti Ameriku vodećom silom dobra u svijetu.


Znam da su sile koje nas dijele duboke i stvarne, ali one nisu nove. Naša povijest je stalna borba između američkog ideala, da smo svi stvoreni jednaki, i okrutne stvarnosti, rasizma i ekstremizma”, rekao je Biden.


Podsjetio je da se u svakom od tih trenutaka dovoljno Amerikanaca okupilo zajedno kako bi išli prema naprijed.


“Povijest, vjera i razum pokazuju prema naprijed. Moramo se vidjeti ne kao neprijatelje, nego susjede. Moramo zaustaviti sukobe i smanjiti temperaturu. Bez jedinstva nema mira, ima samo kaosa. Ako se ujedinimo, uspjet ćemo.


Danas krenimo zajedno iznova. Počnimo slušati i poštovati jedni druge. Moramo odbaciti kulturu u kojoj se manipulira činjenicama ili ih se čak i izmišlja”, rekao je Biden.Postoje istina i laž


Vjeruje da je Amerika puno bolja od ovoga.


“Kad naša Unija visi na rubu, mi stojimo ovdje. Ovdje smo gdje je dr. King govorio o svom snu. Danas obilježavamo prvu ženu na mjestu potpredsjednice, nemojte mi govoriti da se stvari ne mijenjaju”, rekao je.


Poručio je: “Nasilje se ovdje više neće dogoditi. Ni danas ni ikad više!”.


Imao je poruku i za sve koji ga nisu podržavali:


“Svima onima koji me nisu podržavali: molim vas da me saslušate. Ako se i dalje ne slažemo: neka bude tako. To je Amerika. Pravo da se ne slažemo je jedna od najvećih snaga ove zemlje.


Obećavam vam ovo: bit ću predsjednik svih Amerikanaca, svih. I borit ću se jednako za one koji su me podržavali kao i za one koje nisu”, rekao je Joe Biden.


Protekli mjeseci, dodao je, naučili su nas bolnu lekciju: postoje istina i laž.


“Laži koje se izgovaraju kako bi se došlo do moći i profita. Ali vođe su prisegnuli Ustavu, kako bi obranili istinu i pobijedili laž”, rekao je Biden.


Foto Reuters


“Moramo završiti rat crvenih protiv plavih”


Zna da se mnogi Amerikanci boje budućnosti, boje za svoje poslove, misle na svoje obitelji.


“Obećavam vam, shvaćam to. No, odgovor nije u tome da se podijelimo na frakcije, da ne vjerujemo onima koji ne izgledaju kao mi. Moramo završiti ovaj necivilizirani rat crvenih protiv plavih.


Ako pokažemo malo tolerancije i ako smo spremni samo na trenutak poslušati druge, možemo to napraviti. Ne znamo što nam sudbina donosi. Ponekad će vam pružiti pomoć, nekad će vas pozvati da pomognete drugima.


Budemo li se tako ponašali, ova zemlja će napredovati, iako se i dalje možemo ne slagati.


Pred nama je teška zima smrtonosnog virusa, moramo pobijediti ovu teškoću kao jedna nacija. Kao što Biblija kaže, radost dolazi ujutro. Proći ćemo kroz ovo zajedno. Zajedno”, rekao je Biden.


Poručio je onima izvan granica Amerike: “Popravit ćemo odnose i savezništva”.Priča nade, a ne straha


“Vodit ćemo ne samo primjerom naše snage nego snagom našeg primjera. Bit ćemo snažan partner u borbi za mir”, rekao je.


Uslijedila je minuta šutnje za 400 tisuća Amerikanaca koji su preminuli u pandemiji.


“Pred nama je teško vrijeme. Suočavamo se s napadom na demokraciju, sistemskim rasizmom, klimatskom krizom i pandemijom. Svaki od tih izazova bio bi problem, ali mi se s njima moramo suočiti odjednom.


Sad smo na testu, hoćemo li se iskazati? Vrijeme je za hrabrost. Obećavam vam: sudit će nas po tome kako smo se suočili s ovim krizama”, rekao je Biden.


Zaključio je:


“Dajem vam riječ pred Bogom i pred svima vama: Branit ću Ustav, demokraciju, Ameriku i dat ću svima vama sve ono što imam, služit ću svima vama, javnom dobru. Zajedno ćemo ispisati američku priču nade, a ne straha, svjetla, a ne tame.


Neka to bude priča koja nas vodi i inspirira. Neka povijest jednom o nama kaže da smo osigurali slobodu kod kuće i u svijetu.


Okrećemo se zadatku koji pred nad postavlja ovaj trenutak. Neka Bog blagoslovi Ameriku i čuva naše vojnike. Hvala, Amerika!”, zaključio je Joe Biden, novi predsjednik SAD-a.