Satelitske snimke

Pobijena sva ruska opravdanja o masakru u Buči: Leševi likvidiranih tjednima su ležali na cesti

Portal Novi list

Foto Reuters

Foto Reuters

Pregled videa i satelitskih snimaka koji je napravio The New York Times pokazuje da su mnogi civili ubijeni prije više od tri tjedna, kada je ruska vojska kontrolirala gradSatelitske snimke pobijaju ruske tvrdnje da se masakr civila u Buči, predgrađu glavnog grada Ukrajine, dogodio nakon što su ruski vojnici napustili grad, pokazala je analiza New York Timesa.


Kada su se tijekom vikenda pojavile slike tijela mrtvih civila koji leže na ulicama Bučee – neki sa vezanim rukama, neki s prostrijelnim ranama na glavi – rusko Ministarstvo obrane poricalo je odgovornost.


U postu na Telegramu u nedjelju, ministarstvo je sugeriralo da su civili ubijeni nakon što su se 30. ožujka “sve ruske jedinice potpuno povukle iz Buče”.Rusija tvrdi da su fotografije i videozapisi brojnih svjetskih medija koji svjedoče o masakru u Buči “još jedna prevara”. Štoviše zovu na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a o “provokacijama ukrajinskih radikala” u Buči.


No pregled videa i satelitskih snimaka koji je napravio The Times pokazuje da su mnogi civili ubijeni prije više od tri tjedna, kada je ruska vojska kontrolirala grad. Video i foto analize The Timesa pogledajte OVDJE.Jedan video koji je snimio član mjesnog vijeća 2. travnja prikazuje više tijela razbacanih duž Yablonske ulice u Buči.


Satelitske slike koje je Maxar Technologies dostavio The Timesu pokazuju da je najmanje 11 njih bilo na ulici od 11. ožujka, kada je Rusija, prema vlastitim tvrdnjama, okupirala grad.Kako bi potvrdili kada su se tijela pojavila i kada su civili vjerojatno ubijeni, tim za vizualne istrage u The Timesu proveo je analizu satelitskih snimaka prije i poslije.


Slike prikazuju tamne objekte veličine slične ljudskom tijelu koji se pojavljuju u Yablonskoj ulici između 9. ožujka i 11. ožujka.


Ovi se objekti pojavljuju na preciznim pozicijama na kojima su tijela pronađena nakon što su ukrajinske snage oslobodile Buču, kako pokazuje snimka od 2. travnja.Daljnja analiza pokazuje da su objekti ostali u tom položaju više od tri tjedna.


Uzroci smrti su nejasni. Neka tijela bila su pored onoga što izgleda kao krater od granatiranja. Drugi su bili u blizini napuštenih automobila. Tri tijela ležala su pored bicikala.Nekima su ruke vezane na leđima bijelom tkaninom. Tijela su bila razbacana duž više od pola milje Yablonske ulice.


Druga snimka snimljena u Yablonskoj ulici prikazuje još tri tijela. Jedan leži pored bicikla, drugi kraj napuštenog automobila.Satelitske snimke pokazuju da se napušteni automobili i obližnje tijelo pojavljuju između 20. i 21. ožujka.


Ovo su samo neka od tijela civila otkrivenih od subote.Associated Press objavio je slike najmanje šest mrtvih muškaraca koji zajedno leže u stražnjem dijelu poslovne zgrade, a neki s rukama vezanim na leđima.


Zgrada se nalazi jednu milju zapadno od ostalih žrtava pronađenih duž Yablonske ulice.Još jednu milju dalje, fotograf The Timesa otkrio je tijelo muškarca s prostrijelnom ranom na glavi kako leži pored bicikla.