Govor u Bazovici

Pljušte osude na Tajanija, Brkić je najbjesniji: ‘Branitelji to neće dopustiti’

Portal Novilist.hr

Foto Reuters, Denis Lovrović

Foto Reuters, Denis Lovrović

Kad nije Plenković, reagirali su pojedini hrvatski europarlamentarci: 'Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma', kazala je Biljana BorzanRIJEKA Slovenski premijer Marjan Šarec osudio je talijanski revizionizam, očito aludirajući na skandalozni govor predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajanija u Bazovici. Na komemoraciji za Dan sjećanja na žrtve Fojbi, Tajani je održao govor koji je zaključio prisvajajući Istru i Dalmaciju Italiji.


„Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija, živjeli esuli, živjele vrijednosti naše domovine”, rekao je Tajani.


Njegov istup komentirao je slovenski premijer.


Jasni Šarec
“U subotu sam govorio o želji nekih da promijene slovensku povijest. Isto se događa u Italiji. Na nesreću, od strane političara koji su službenici EU. Ovo je povijesni revizionizam bez presedana. Fašizam je bio usmjeren na uništenje slovenske nacije”, komentirao je slovenski premijer Marin Šarec na Twitteru.Oštro su reagirali i pojedini slovenski europarlamentarci. Tanja Fajon najavila je da će tražiti pojašnjenja od Tajanija na sljedećoj sjednici EU


 “Predsjednik EP-a je posljednji koji može priuštiti govor s jezikom revizionizma povijesti”, bila je jasna Fajon.


Dodala je kako Tajani time ne zastupa interese institucije koju vodi, javljaju Primorske novice.


Plenkovićev prijatelj


Za razliku od slovenskog, hrvatski premijer još se nije oglasio o Tajanijevom govoru. Njih su dvojica prijatelji, a članovi su iste europske političke grupacije – EPP. U kampanji za parlamentarne izbore 2016. Plenković je na skup na riječkom Korzu doveo Antonia Tajanija i tom ga prilikom nazvao svojim prijateljem i najutjecajnijim talijanskim političarem na europskoj razini.


Kad nije Plenković, reagirali su pojedini hrvatski europarlamentarci. 


– Sramotno za predsjednika EP-a. Moje povjerenje više nema, komentirao je Ivan Jakovčić na svom Twitteru.


Slučaj je komentirao i SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula.


Pljušte osude


“Istra i Dalmacija su povijesno hrvatske regije i nikakav revizionizam talijanske desnice, Tajanija i njegovih saveznika iz EPP-a kojem pripada i HDZ neće to promijeniti. Dalmacija i Istra patile su pod čizmom talijanskog fašizma i svoju su slobodu i priključenje matici zemlji izborile u Narodnooslobodilačkoj borbi, u kojoj su s Hrvatima i Slovencima sudjelovali i Talijani antifašisti”, kazao je Tonino Picula, javlja Index.


“Oštro osuđujem izjavu gospodina Tajanija koja nije dostojna funkcije koju obnaša. Žalosno je što je preuzeo retoriku krajnjih desničara poput Salvinija kojeg je ranije i sam često kritizirao radi populizma”, kazala je Biljana Borzan, SDP-ova europarlamentarka.


Osudama se priključila i Ruža Tomašić.


– Najoštrije osuđujem govor predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u kojemu pozdravlja “talijansku Istru i Dalmaciju”. Te dvije predivne hrvatske regije jako dobro znaju što je talijanski teror i ovu ću priliku iskoristiti da upoznam kolege sa strahotama koje su Hrvati Istre i Dalmacije doživljavali pod talijanskom vlašću.


Po dolasku u Strasbourg poslat ću prosvjedno pismo Tajaniju, a sa svojom ću grupacijom razmotriti i daljnje korake. Ovakvo je ponašanje predsjednika EP-a nedopustivo i neće proći tek tako, izjavila je europarlamentarka Ruža Tomašić.


Javili se HDZ-ovci


Dubravka Šuica, HDZ-ova europarlamentarka, prva je HDZ-ovka koja je komentirala Tajanijeve izjave. Učinila je to prilično mlako.


“Dobro se sjeća narod Istre i Dalmacije kakav je bio talijanski teror. Razumijem da narod komemorira svoje mrtve, ali govoriti o talijanskoj Istri i Dalmaciji predstavlja relikt jednog drugog vremena”, napisala je Šuica na Twitteru.


Puno oštriji bio je Milijan Brkić-Vaso, rekao je kako to što Tajani govori “branitelji neće dozvoliti”.


“Hrvatski narod jako dobro zna povijest koja nas je pogodila u Drugom svjetskom ratu i ne daj nam Bože talijanske brige o Dalmaciji i Istri, kao što su fašisti vodili brigu o hrvatskom narodu u Dalmaciji i Istri”, rekao je Brkić novinarima prije početka Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.


Poručio je i da Tajani te svoje ideje “prodaje negdje drugdje jer u Hrvatskoj to mu neće proći”.


“Ovo je hrvatska država, za nju je puno krvi palo. Stvorena je u Domovinskom ratu i hrvatski branitelji i hrvatski narod to sigurno neće dozvoliti. On ako mu to prolazi, neka prodaje u Europskom parlamentu, u Hrvatskoj neće”, kazao je Brkić.