Opća skupština

Plenković u UN-u osudio rusku agresiju: Ukrajinci pate, a oni rade nove opasne eskalacije

Portal Novi list

Andrej Plenković / Foto Screenshot UN

Andrej Plenković / Foto Screenshot UN

Zbog svog iskustva Hrvatska je, ističe, odmah pružila pomoć Ukrajini: "Napraviti drugačije bila bi izdaja principa i vrijednosti koje su nam drage. Posebno što se tiče ljudskih prava"Hrvatski premijer Andrej Plenković održao je govor pred Općom skupštinom Ujedinjenih naroda, na 77. zasjedanju ove svjetske organizacije.


“Okupili smo se ove godine dok se događa brutalan rat u Europi. Ruska agresija prema Ukrajini dovela je ljudskih patnji, rijeke izbjeglica, uništenja civilne infrastrukture i ratnih zločina.


Posljednje najave o djelomičnoj mobilizaciji u Rusiji, pripreme za organizaciju referenduma u okupiranim dijelovima Ukrajine, prijetnje nuklearnim oružjem nove su opasne eskalacije,
Dok Ukrajinci pate, posljedice ruske agresije osjećaju se na globalnoj razini. Stoga se ruska agresija i mora osuditi diljem svijeta”, poručio je Plenković, prenosi HRT.


Suprotno prognozama, Hrvati su uspjeli


Podsjetio je da je prije tri desetljeća Hrvatska bila u sličnoj situaciji.


“Suočili smo se s agresijom, gotovo trećina našeg teritorija bila je okupirana. Morali smo se boriti za međunarodno priznanje, a imali smo i embargo na oružje. Hrvatski narod zna što je biti napadnut i što je potrebno da se obrani domovina. Suprotno svim prognozama, Hrvati su uspjeli.


Hrvatska je danas izvoznik mira i stabilnosti i donator humanitarne pomoći diljem svijeta. Popularna turistička destinacija i zemlja koja proizvodi najbrži električni automobil na svijetu. Uspjeh je moguć ako ste odlučni i imate viziju budućnosti”, ističe premijer.


Dodao je da je zbog našeg iskustva Hrvatska odmah pružila pomoć Ukrajini: političku, humanitarnu, ekonomsku i vojnu.


“Napraviti drugačije bila bi izdaja principa i vrijednosti koje su nam drage. Posebno što se tiče poštivanja ljudskih prava i zaštite stanovništva od užasnih zločina. Ovaj put su se Europa i njeni partneri udružili kako bi se suprotstavili agresiji, pokazali solidarnost i jačali vlastitu otpornost.


U listopadu ćemo to zajedništvo još jednom istaknuti u Zagrebu, kad se Hrvatska priprema ugostiti svoj prvi parlamentarni samit Krimske platforme”, rekao je.


Između autokracije i demokracije naš izbor je jasan


Kada smo se počeli oporavljati od koronavirusa, rat u Ukrajini je drastično promijenio i sigurnosnu i energetsku situaciju u Europi, rekao je, te dodao da države ne smiju biti taoci zbog pitanja dostupnosti energenata i hrane.


Dotaknuo se i pitanja klimatskih promjena.


“Radit ćemo zajedno sa svojim partnerima kako bismo osigurali stvaranje tolerantnije, zelenijeg i pravednijeg društva u kojemu nitko neće biti izostavljen”, poručuje.


Potom je istaknuo da su današnje demokracije ugrožene i izvan i unutar političkih sustava: “Na raskrižju između autokracije i demokracije, naš bi izbor trebao biti jasan”.


Pozvao je da se nađe globalno rješenje za cijenu plina: “Cijena prijeti našim kućanstvima i našim ekonomijama”.


Osvrnuo se i na situaciju s Hrvatima u susjednoj BiH. Pozvao je visokog predstavnika Christiana Schmidta da djeluje kako bi se osigurala jednakost sva tri naroda te održali legitimni i legalni izbori.