Jačanje jedinstvenog tržišta

Plenarno zasjedanje Europskog parlamenta: Sokol radio na izvješću kao izvjestitelj europskih pučana

P. N.

Reuters

Reuters

Ogroman je to novac kojim možemo financirati naše zdravstvo, podupirati mala i srednja poduzeća ili investirati u zaštitu vanjskih granica Unije.Na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta u Bruxellesu, u srijedu kasno navečer, s 462 glasa usvojeno je Izvješće o jačanju jedinstvenog tržišta za usluge na kojem je, u svojstvu izvjestitelja europskih pučana, radio hrvatski zastupnik doc.dr.sc. Tomislav Sokol. Izvješće poziva na uklanjanje prepreka za pružanje usluga na jedinstvenom tržištu koje broji preko 450 milijuna potrošača, bolju provedbu postojećeg zakonodavstva i jačanje položaja poduzetnika i potrošača.


‘Unutarnje tržište i njegove četiri slobode temelj su funkcioniranja Europske unije. Pritom je sloboda kretanja usluga najslabije razvijena među slobodama kretanja na unutarnjem tržištu. Razlog tome nije samo činjenica da je horizontalni zakonodavni okvir za usluge stvoren tek 2006., donošenjem Direktive o uslugama, nego i to što je čak 20 država kasnilo u implementaciji ove Direktive. Znanstvene studije govore da skriveni potencijal jedinstvenog tržišta usluga, koji bi se ostvario samo pravilnom implementacijom postojećeg zakonodavstva, iznosi čak 297 milijarde eura ili gotovo dva posto europskog BDP-a.


Ogroman je to novac kojim možemo financirati naše zdravstvo, podupirati mala i srednja poduzeća ili investirati u zaštitu vanjskih granica Unije. Zato smo danas poslati jasnu poruku da je pravodobna i ispravna provedba postojećeg zakonodavstva jamac dovršetka jedinstvenog tržišta’ – ističe Sokol.