Upozorenje

Planinari i alpinisti koji se uspinju na Mont Blanc mogli bi platiti depozit od 15.000 eura

Reuters

Reuters

Načelnik Peillex osvrnuo se na "kvazi planinare" koji inzistiraju na usponu sa "smrću u ruksacima" 


Načelnik jednog francuskog mjesta poručio je da su uvjeti na Mont Blancu toliko opasni da bi svaki planinar ili alpinist trebao platiti depozit od 15.000 eura kako bi pokrio trošak eventualnog spašavanja i mogućeg pogreba, javlja BBC.


Jean-Marc Peillex je načelnik mjesta Saint-Gervais koje se nalazi u podnožju najviše europske planine, čiji vrh dostiže  4.807m.


Opasnost od odrona


 
“Oni koji ignoriraju upozorenja i kreću se uspinjati rutom Goûter igraju ruski rulet”, rekao je Jean-Marc Peillex, kako javlja BBC.


Naime, uslijed toplinskog vala sve su češći odroni.


Načelnik Peillex je obrazložio da je prosječni trošak spasilačke akcije na planini 10.000 eura, a pogrebni troškovi iznose 5.000 eura. “Neprihvatljivo je da francuski porezni obveznici pokrivaju takve troškove”, rekao je načelnik, kako javlja BBC.


On je napomenuo da su planinarski vodiči odlučili odbiti povesti planinare na popularnu rutu Goûter – tzv. Kraljevski put – iz Saint-Gervaisa ili obližnjeg alpskog odmarališta Chamonixa. Tako će biti barem do sredine kolovoza.


Smrt u ruksacima


Načelnik Peillex osvrnuo se na “kvazi planinare” koji inzistiraju na usponu sa “smrću u ruksacima”.
Peillex je za BBC rekao da želi izazvati reakciju kod ljudi, “kako bi shvatili da je danas uspon na planinu vrlo opasan, gotovo samoubilački čin”.

Naredio je zatvaranje planinarskih skloništa na Goûteru i Tête Rousseu zbog odrona. Rekao je da je u četvrtak došlo do velikog odrona koji je mogao nekoga ubiti.


Još nije službeno donio odluku  o depozitu, ali ima pravo to učiniti, kako je rekao za BBC. “Iznos mora biti velik kako bi privukao pozornost. Ako netko smatra da je takva odluka protuzakonita neka mi se usprotivi na sudu”, poručio je načelnik.


Spomenuo je da je grupa Rumunja zatečena na planini 30. srpnja te da su bili neprimjereno odjeveni za planinske uvjete – nosili su kratke hlače i tenisice. “Iz policijskog helikoptera im je naređeno da se vrate natrag, ali dok su se vraćali rekli su da će se sutradan opet uspeti na planinu”, rekao je načelnik.


Usprkos opasnosti, samo u četvrtak se 70 ljudi pokušao penjati na planinu, a taj broj svakodnevno raste, upozorava načelnik.


Nedostatak zimskog snijega i ekstremna vrućina ovog ljeta destabilizirali su stijene. Vrućina uslijed klimatskih promjena je također povećala rizik od lavina na Alpama dok se tope ledenjaci, piše BBC.


Iskusni planinarski vodič u Chamonixu Olivier Greber tvrdi da je tek 12 do 20 vještih alpinista sposobno dostići vrh svaki dan u ovom ljetnom periodu, u odnosu na uobičajenih 100-200 penjača.

Mont Blanc ima 11 vrhova viših od 4.000 metara u Francuskoj i Italiji te privlači stotine tisuća turista svake godine.


Ipak, broj spasilačkih akcija i pogibija na Mont Blancu nije ove godine porastao. Svake godine ima nekoliko stotina spasilačkih akcija u tom području i  nekoliko desetaka pogibija alpinista.