Terorizam

Pismo-bombu primila i tvornica oružja u Zaragozi koja donira raketne bacače za Ukrajinu: ‘Pošiljatelj je isti’

Hina

REUTERS

REUTERS

Na poleđini obiju omotnica ispisana je ista e-mail adresaŠpanjolska policija ispituje moguću vezu između dva pisma-bombe poslana ukrajinskom veleposlaniku u Madridu i španjolskoj tvrtki za proizvodnju oružja koja proizvodi lansirne raketne bacače i donira ih Kijevu, potvrdila je u srijedu kasno navečer policija.


U prvom incidentu ozlijeđen je službenik ukrajinskog veleposlanstva u Madridu kada je otvorio pismo bombu naslovljeno na veleposlanika, zbog čega je Kijev naredio pojačane mjere sigurnosti u svim svojim predstavništvima u inozemstvu.


Pismo, koje je stiglo običnom poštom i nije skenirano, uzrokovalo je “malu ranu” na ruci kada ga je službenik otvorio u vrtu veleposlanstva, rekla je službenica španjolske vlade Mercedes Gonzalez za Telemadrid.
Nekoliko sati kasnije, tvrtka za proizvodnju oružja u Zaragozi, u sjeveroistočnoj Španjolskoj, primila je sličan paket, potvrdila je policija.


Predstavnica vlade u Zaragozi, Rosa Serrano, rekla je u intervjuu za stanicu SER da se čini da dvije omotnice imaju istog pošiljatelja, jer je na poleđini obiju ispisana ista e-mail adresa. Serrano je rekao da su paketi došli iz Ukrajine i to je ono što je alarmiralo tvrtku za proizvodnju oružja koja je pozvala policiju.


Riječ je o tvrtki Instalaza, proizvođaču raketnog bacača C90 koji Španjolska donira Ukrajini.


Nakon prvog incidenta, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba naredio je svim ukrajinskim veleposlanstvima u inozemstvu da “hitno” pojačaju sigurnost i pozvao Španjolsku da pokrene istragu o napadu, rekao je glasnogovornik ministarstva.


Detektivi istražuju incident, uz pomoć forenzičara i istražitelja obavještajne službe, priopćila je policija.


Područje oko veleposlanstva je ograđeno, objavila je televizija TVE.


Španjolski visoki sud otvorio je istragu o napadu kao mogućem slučaju terorizma, doznaje se iz pravosudnih izvora.


Stambeno područje oko veleposlanstva u sjeverozapadnom Madridu je ograđeno, a jedinica za deaktiviranje bombi raspoređena je na mjesto događaja. Jednako se tretira i područje oko tvornice u Zaragozi.