Cijepljenje

Pfizer odbacio optužbe BiH, u zemlji je kaos oko nabavke cjepiva

Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Problem s nabavkom cjepiva ponovo je pokazao kako se u BiH zapravo ne zna tko je za što odgovoran, jer entiteti vode svoje politike a država čeka njihove odluke i dogovoreTvrtka Pfizer odbacila je u četvrtak optužbe iz BiH kako ugrožava isporuku ranije dogovorene količine cjepiva protiv koronavirusa, uz poruku kako u slučaju te zemlje nemaju odgovarajućeg partnera na državnoj razini.


Niz najviših dužnosnika BiH ranije je optužilo Pfizer da praktično ucjenjuje tu zemlju postavljajući nove zahtjeve koje treba ispuniti kako bi ta tvrtka isporučila cjepivo dogovoreno kroz mehanizam COVAX.


Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija izrijekom je ustvrdio kako Pfizer, postavljajući nove zahtjeve, sada pokušava postići veću cijenu svog cjepiva, što su iz američke farmaceutske tvrtke odlučno odbacili.
“Da bi cjepiva protiv COVID-19 bila isporučena, zemlje moraju imati dokumentaciju o nacionalnom regulatornom odobrenju cjepiva koje je izdala nadležna nacionalna regulatorna agencija… uvoznu dozvolu i potpisane sporazume o odšteti i odgovornosti”, stoji u očitovanju Pfizera nakon optužbi iz BiH koje su objavili lokalni mediji.


Navodi se i kako je Pfizer, zajedno s mehanizmom COVAX spreman, na svaku vrstu suradnje s nadležnim tijelima vlasti u BiH da bi se cjepivo dostavilo što je prije moguće.


Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH zapravo još nije dala službeno dopuštenje za uporabu bilo kojega drugog cjepiva osim ruskog Sputnjika V a i to su učinili tek nakon što je ministarstvo zdravlja Republike Srpske samoinicijativno uvezlo dvije tisuće doza tog cjepiva kako bi ono bilo provjereno u laboratoriju Agencije.


Problem s nabavkom cjepiva ponovo je pokazao kako se u BiH zapravo ne zna tko je za što odgovoran, jer entiteti vode svoje politike a država čeka njihove odluke i dogovore.


Predsjednik vlade Federacije BiH Fadil Novalić ranije je izjavio kako su u BiH automatski priznaju svi lijekovi odobreni za uporabu u Europskoj uniji, no to se u slučaju cjepiva protiv koronavirusa pokazalo netočnim.


Zbog problema s nabavkom cjepiva u Sarajevu su se u četvrtak izvanredno sastali članovi Predsjedništva BiH, presjedatelj Vijeća ministara Tegeltija i dvojica entitetskih premijera.


Predsjedatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon tog sastanka novinarima je kazao kako oni sada najodgovornijim smatraju COVAX.


“Naručili smo i platili 1,24 milijuna doza i očekivali isporuku u prvom kvartalu ove godine”, kazao je Dodik pojašnjavajući kako BiH sada sprema tužbu protiv COVAX-a “kojemu su bespotrebno vjerovali”.


Dodik je najavio kako će, bez obzira na to, RS nastaviti s nabavkom cjepiva iz Rusije te da idućeg vikenda taj entitet očekuje 20 tisuća doza Sputnjika V.


Član Predsjedništva BiH Željko Komšić istodobno je potvrdio kako je prihvaćena ponuda iz Srbije da ta zemlja Federaciji BiH donira pet tisuća doza cjepiva kako bi se u tom entitetu barem počelo cijepiti zaposlene u zdravstvu i štićenike domova za starije osobe. “Hvala Vučiću i Srbiji na toj ponudi”, kazao je Komšić.


Rasprava o tome tko je kriv što nema cjepiva u BiH rasplamsala se u trenutku kada se BiH suočava s pojačanim širenjem zaraze, jer je u četvrtak zabilježeno 757 novozaraženih, što je dvostruko više od dnevnog prosjeka u protekla tri tjedna.


Šef laboratorija Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Teufik Goletić u četvrtak je potvrdio kako je u BiH do sada potvrđena prisutnost najamanje deset mutacija koronavirusa, a najviše ih je tzv. britanskog i češkog soja.