Izraz nezadovoljstva u Zugu

Petstotinjak Švicaraca prosvjedovalo protiv restriktivnih mjera: ‘Nošenje maske je moderno ropstvo’

Hina

Reuters

Reuters

"Ja sam baka. Ne želim da moji unuci odrastaju u svijetu u kojem je mnogo toga zabranjeno“, kazala je jedna prosvjednicaOko petsto Švicaraca u subotu je prosvjedovalo u gradu Zugu, noseći bijela zaštitna odijela i izvikujući slogane protiv restriktivnih mjera uvedenih zbog koronavirusa.


Iako su mjere u Švicarskoj blaže nego u Njemačkoj, Austriji i Italiji, one nailaze na protivljenje javnosti. U alpskoj državi zatvoreni su restorani i dućani, a skijališta i dalje rade.


Prosvjednici u Zugu, najvećem gradu istoimenog kantona u kojem živi 127 tisuća ljudi, nosili su natpise poput “nošenje maske je moderno ropstvo“.
“Želim poručiiti da su građani oni koji kontroliraju, a država je tu da im služi“, rekao je jedan prosvjednik za agenciju Reuters.


“Ja sam baka. Ne želim da moji unuci odrastaju u svijetu u kojem je mnogo toga zabranjeno“, kazala je druga prosvjednica.


Švicarski ministar zdravstva Alain Berset prošli je tjedan rekao da vlada planira zadržati postojeće mjere najmanje do kraja veljače, a možda i duže zbog širenja novih sojeva koronavirusa.


U Švicarskoj je od početka pandemije zaraženo 530 tisuća ljudi, a više od devet tisuća je umrlo.