Novoizabrana glavna tajnica

Pejčinović Burić: ”Glavne zadaće na čelu Vijeća Europe bit će mi postizanje jedinstva, rad s osjetljivim skupinama i jačanje uloge žena”

Hina

Foto D. Lovrović

Foto D. Lovrović Novoizabrana glavna tajnica Vijeća Europe hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić rekla je u srijedu da će njene glavne zadaće na novoj dužnosti biti postizanje jedinstva, rad s osjetljivim skupinama u društvu te jačanje uloge i pozicije žena. 


Pejčinović Burić je rekla hrvatskim novinarima u Strasbourgu da u trenutku kada se dovodi u pitanje rad i važnost raznih institucija pa i Vijeća Europe “najbolji odgovor na to može dati osoba iz države koja je proživjela agresiju i koja je poslije toga kroz demokratske procese ušla u brojne organizacije i postala članicom NATO-a i Europske unije”. 


Pejčinović Burić je naglasila da VE osim na miru i prosperitetu treba raditi i na “jedinstvu i ujedinjavanju jer nam podjele ne trebaju i u prošlosti su uvijek završavale loše”. 
“Trebamo se podsjetiti zašto smo tu”, istaknula je. 


Kao nove izazove VE istaknula je rad sa osjetljivim skupinama u društvu te jačanje uloge i pozicije žena. 


Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova je izborom za glavnu tajnicu VE postala tek druga žena u povijesti i prva osoba općenito iz srednje i jugoistočne Europe na čelu te organizacije. 


Istaknula je da je veseli iskazana potpora sa svih strana, a ne samo iz EPP-a i poručila da to “daje snagu budućoj funkciji, ali i veliku odgovornost za ono što slijedi”. 


Zahvalila se premijeru Andreju Plenkoviću jer je predložio i podržao njezinu kandidaturu.


Poručila je da joj je žao što neće biti hrvatska ministrica za vrijeme predsjedanja Vijećem EU-a, ali je “uvjerena da će tim dobro izvesti predsjedanje”.