Prijavljena 30-godišnjakinja

Pas izdahnuo u vrućem automobilu. Vlasnica je bila na bazenu; sada joj prijete dvije godine zatvora

P. N.

Foto Pixabay

Foto Pixabay

Kada su policajci ugledali rodezijskog ridgebacka kako umire u mukama unutar vozila razbili su staklo i izvukli ga van, no samo nekoliko sekundi kasnije pas je izdahnuo na njihovim rukama 


Kupači su bili šokirani jučer popodne na gradskom bazenu Santini u Veroni zbog smrti psa kojeg je u automobilu pod jarkim suncem ostavila jedna tridesetogodišnjakinja. Lokalna policija intervenirala je u 18 sati na poziv jednog prolaznika, ali nije stigla na vrijeme kako bi spasila život psu. Ostao je naime predugo u vrelom  automobilu na javnom parkiralištu pored bazena.


Kada su policajci ugledali rodezijskog ridgebacka kako umire u mukama unutar vozila razbili su staklo i izvukli ga van, no samo nekoliko sekundi kasnije pas je izdahnuo na njihovim rukama, piše Corriere della Sera.
U međuvremenu je putem razglasa na bazenu Santini vlasnik automobila pozvan da se dođe na ulaz. Trebalo je dosta vremena da se pojavi mladić, vlasnik vozila, ispričala je Sara, direktorica bazena.


– Vlasnica psa također je bila na bazenu. Bilo je grozno, vrlo smo potreseni kao i svi koji su se jučer našli na bazenu. Ovakve stvari se ne smiju događati: životinje su živa bića i treba ih zaštititi i poštivati, poručila je Sara, kako javlja Corriere della Sera.


Tijekom ljetnog popodneva vanjska temperatura dostiže 36 stupnjeva, dok je ona unutar automobila iznosila 50 stupnjeva, što pas nije mogao preživjeti. Vlasnici su naravno bili očajni kad su uvidjeli što se dogodilo, ali bilo je prekasno, javlja Corriere della Sera.


-Vlasnica je prijavljena zbog zlostavljanja životinje, rekao je šef lokalne policije Luigi Altamura. Sada joj prema talijanskom zakonu prijeti teška kazna, jer se osoba koja prouzroči ozljedu životinji i kada je posljedica smrt kažnjava zatvorom do dvije godine.


-Mnogi građani prijavljuju slučajeve ostavljanja psa u automobilu tijekom ljeta. Često vlasnici odlaze na predstave i ostavljaju psa u autu. No oni obično ostave malo otvoren prozor, u automobil stave zdjelicu s vodom te obično paze da automobil ne bude na suncu. Skoro uvijek provjerimo kako je pas i kad ustanovimo da  izgleda dobro ne interveniramo, kaže šef policije.


Sve u svemu, može se reći da još nije iskorijenjen običaj ostavljanja psa samog u automobilu. Kao u jučerašnjem slučaju, koji je stajao života rodezijskog ridgebacka, u automobilu parkiranom na suncu satima dok su se vlasnici kupali u bazenu.