Apel za mir

Papa pozvao SAD i Iran da održe plamen dijaloga i samokontrole

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

»Pogotovo zabrinjavajući su znakovi koji dolaze iz cijele regije nakon rasta napetosti između Irana i SAD-a«, rekao je Franjo u svom godišnjem govoru o »stanju svijeta« veleposlanicima iz više od 180 država u VatikanuVATIKAN – Papa Franjo u četvrtak je pozvao Sjedinjene Države i Iran da izbjegavaju eskalaciju te da održe »plamen dijaloga i samokontrole« kako bi izbjegli veći sukob na Bliskom istoku.


»Pogotovo zabrinjavajući su znakovi koji dolaze iz cijele regije nakon rasta napetosti između Irana i SAD-a«, rekao je Franjo u svom godišnjem govoru o »stanju svijeta« veleposlanicima iz više od 180 država u Vatikanu.


Zbog napetosti postoji rizik »ugrožavanja postupnog procesa izgradnje u Iraku, kao i uspostavljanja temelja za širi konflikt koji svi želimo izbjeći«, rekao je.
»Zato obnavljam svoj apel svim stranama da izbjegavaju eskalaciju sukoba i održe plamen dijaloga i samokontrole, potpuno poštujući međunarodno pravo«, dodao je Papa.


Američki predsjednik Donald Trump kazao je da se Iran »povukao« nakon što je ispalio projektile na dvije američke vojne baze u Iraku u srijedu, a što je bila osveta za ubojstvo zapovjednika Iranske revolucionarne garde Kasima Sulejmanija.