Franjo

Papa pozvao Izrael i Palestince da okončaju “spiralu smrti”: Osjećam veliku bol

Portal Novi list, Hina

Foto Reuters

Foto Reuters

Spirala smrti, koja raste svakim danom, ubija ono malo povjerenja koje postoji između ova dva naroda, rekao je papa FranjoPapa Franjo pozvao je u nedjelju Izrael i Palestince na dijalog u potrazi za mirom i osudio nedavno nasilje u regiji.


Nakon nedjeljne molitve Angelusa u Rimu, papa Franjo je rekao da je jako ožalošćen zbog vijesti o ubijenim Palestincima u izraelskim protuterorističkim operacijama i smrti izraelskih Židova u napadu na sinagogu u petak.


“S velikom boli slušam vijesti koje dolaze iz Svete zemlje…Spirala smrti, koja raste svakim danom, ubija ono malo povjerenja koje postoji između ova dva naroda”, rekao je.
“Pozivam dvije vlade i međunarodnu zajednicu te ih molim da odmah, bez gubljenja vremena, pronađu druge puteve koji uključuju dijalog i iskreno traženje mira”, dodao je.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u subotu je obećao “snažan, brz i precizan” odgovor na napad na sinagogu u predgrađu Jeruzalema, a izraelska vojska poslala je još vojnika na okupiranu Zapadnu obalu.


Napad u Jeruzalemu uslijedio je nakon izraelske vojne operacije u gradu Jeninu na Zapadnoj obali u četvrtak u kojoj je ubijeno devet Palestinaca, uključujući sedam naoružanih napadača, i prekogranične vatre između Izraela i Gaze u petak.


Najmanje 30 Palestinaca, militanata i civila, ubijeno je na Zapadnoj obali od početka siječnja.